luni, 06 iulie 2020

Alex Dima militează pentru „detelefonibilizare”

Buzoianul Alex Dima, unul dintre jurnaliştii „România Te Iubesc”, trage un semnal de alarmă asupra faptului că tot mai des obişnuim să ne pierdem vremea în lumea virtuală. Uităm să admirăm natura din jur, ba chiar uităm să comunicăm cu cei alături de care ieşim la o cafea, de dragul de a sta cu ochii în telefonul mobil.

Alex Dima propune chiar un nou termen care ar defini renunţarea la obsesia pentru smartphone. Într-o postare recentă pe Facebook, jurnalistul descrie experienţă trăită într-o zi în metroul bucureştean şi îşi promite să facă el însuşi un prim pas spre „detelefonibilizare”.

„Ne-am mutat în telefoane!”

„<Detelefonibilizare>. Nu există cuvântul ăsta. Dar aşa numesc acţiunea prin care scoţi ochii din telefon şi te mai uiţi şi la cei din jur, la natură, la frunze, copaci, oameni. Am mers cu metroul. Toată lumea cu ochii în telefon. Am tras cu ochiul (nu-i frumos, dar chiar am vrut să văd ce fac oamenii pe telefon). Toţi scrollau (alt cuvânt care nu există în Dex). Căutau ceva. Asta facem. Asta fac şi eu! Mă surprind, de multe ori, scrollând. Căutăm ceva şi uităm de noi, pierdem vremea într-o lume virtuală, avem falsa senzaţie că socializăm, dar în realitate ne însingurăm. Aşa se întâmplă şi la restaurant, la mall, în parc. Ne-am mutat în telefoane!“, este semnalul de alarmă tras de buzoian.

Şi, ca prim pas către această detaşare de telefon, Alex îşi propune să caute un ceas deşteptător şi să renunţe la a-şi mai programa telefonul să îi sune dimineaţă.

„Eu îmi propun, pe persoană fizică, s-o las mai moale cu telefonul şi socializarea. Primul pas, să nu mai dorm cu telefonul în cameră. Sper să-mi iasă! Ştiţi un loc de unde să-mi iau un ceas deşteptător?”, a fost întrebarea cu care şi-a încheiat postarea Alex Dima.

Reamintim că Alex s-a născut şi a copilărit la bu­nici în comună Pietroasele, a absolvit Seminarul Teologic din Buzău şi a făcut cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A simţit la un moment dat că nu este sută la sută pregătit să poarte hainele preoţeşti şi s-a orientat către jurnalism. Credinţa însă l-a ajutat să treacă prin multe momente de cumpănă din viaţa sa. Soţia i-a murit de cancer şi el a trecut printr-o perioadă foarte grea. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, iar jurnalistul a fost distrus.

L-a ajutat mult fetiţă sa, Sara, care are acum 11 ani şi învaţă o mulţime de lucruri noi.

loading...
error: Content is protected !!