Politic

Cum a căzut PNL în propria capcană privind mărirea pensiilor. Fitilul a fost aprins de Klaus Iohannis

După ce Partidul Național Liberal le-a luat-o înaintea celor din Partidul Social Democrat în subiectul măririi pensiilor, anunțând în spațiul public un procent de 15 la sută, mai mare decât cifra anunțată inițial de social-democrați, acum liberalii discută intern despre un procent mai mic decât cel propus de PSD, se arată într-o analiză Ziare.com

Încă de la finalul verii, atunci când ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat primele scântei anunțând, fără consultarea celor din PNL, o mărire a pensiilor cu 10 la sută de la 1 ianuarie, acum PNL și PSD au ajuns să se certe aproape zilnic pe acest subiect, învârtind de la o zi la alta cifre și abordări diferite.

După săptămâni de dezbateri, PNL și PSD păreau că ajunseseră la o înțelegere privind o mărire de 15 la sută, însă reevaluarea Institutului Național de Statistică (INS) privind creșterea economică de 1,5 la sută față de 5,3 la sută cât era inițial, l-a făcut pe liderul PSD să se răzgândească. Astfel, Ciolacu a declarat miercuri într-o conferință de presă că nu va accepta ca punctul de pensie să fie mărit cu 15 la sută pentru toată lumea. De cealaltă parte, liberalii au ieșit rând pe rând la rampă pentru a susține propunerea de 15 la sută.

Tensiuni în interiorul PNL

În ciuda pozițiilor publice, la ședința conducerii PNL de joi seară, premierul Nicolae Ciucă ar fi prezentat o variantă cu o majorare de 6,2 la sută a punctului de pensie, explicând că aceasta a fost agreată cu liderul PSD Marcel Ciolacu, conform unor surse citate de News.ro. Mai mulți lideri din PNL printre care Raluca Turcan, Rareș Bogdan sau Alina Gorghiu au sărit apoi la gâtul premierului, precizând că nu sunt de acord cu această soluție, mai ales în contextul în care liberalii au promovat intens în spațiul public majorarea de 15 la sută. Președintele PNL Satu Mare Adrian Cozma a confirmat și el într-o intervenție la Antena 3 apariția unui nou procent privind subiectul măririi pensiilor.

O zi mai târziu, conducerea partidului a început să vadă care este pulsul și în teritoriu. Conform unor surse politice citate de Adevărul.ro, secretarul general al partidului i-a sunat pe liderii de filială pentru a-și exprima părerea privind creșterea pensiilor.

Săptămâna viitoare se anunță o nouă întâlnire cu scântei a coaliției de guvernare, fiind șanse ca o decizie finală pe subiectul majorării pensiilor să fie anunțată miercuri.

Prinși pe picior greșit

În cazul în care liberalii vor fi de acord cu mărirea de 6,2 la sută venită din direcția social-democraților, subiectul riscă să creeze noi tensiuni în tabăra liberală, mai ales în contextul în care mai mulți lideri ai partidului au promovat intens în ultimele zile cifra de 15 la sută.

Mai mult, direcția de 15 la sută a venit direct de la președintele Iohannis. După ce anterior premierul Nicolae Ciucă a fost foarte rezervat pe acest subiect, lucrurile s-au schimbat după ce șeful Statului a transmis că creșterea ar trebui să fie de 15 la sută.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10 la sută, 11 la sută, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15 la sută eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci,  după părerea mea, trebuie să ie o creștere mai mare. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15 la sută, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, spunea pe 20 octombrie.

Totodată, adoptarea procentului propus de către PSD ar putea fi văzută ca o nouă slăbiciune și cedare a liberalilor în fața social-democraților, mai ales după ce partidul lui Ciolacu a venit cu reglementarea pieței de energie după ce a criticat intens liberalizarea făcută de vechea coaliție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker