Actualitate

Cum au trăit hasdeienii ziua absolvirii

Ce le-au spus invitații în calitate de foști absolvenți, dar și de reprezentanți ai comunității locale

Festivitatea de încheiere a anului școlar desfășurată vineri la amiază la prestigiosul colegiu național buzoian „B.P. Hasdeu” a avut parte de multă emoție, poate mai multă decât altădată, și pentru faptul că, deși conducerea s-a străduit să dea o notă de normalitate evenimentului, părinții, bunicii și alți apropiați ai elevilor au fost alături de aceștia doar  prin intermediul transmisiunii live organizate de școală; conducerea a fost  nevoită să ia măsuri restrictive pentru a asigura  protecția sanitară a tuturor.

La eveniment, alături de elevi s-au aflat cadrele didactice, directorii liceului, Virginia Mândruță-Tănăsescu și Anca Florea, și, în calitate de invitați, dar și de foști absolvenți ai unității de învățământ, primarul Constantin Toma și subprefectul Marieta Boloș. De asemenea, prezent la eveniment a fost și inspectorul general al Inspectoratului Școlar General Buzău, Ionel Meiroșu.

 „Suntem norocoși că suntem aici”

Directorul Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, Virginia Mândruță-Tănăsescu, a subliniat bucuria reluării tradiției de a sărbători promoțiile de absolvenți în mod fizic, cu regretul însă că anul acesta părinții și bunicii au  fost cei care a trebuit să rămână în online.  „Mai devreme sau mai târziu vine un timp când trebuie să dăruim la rândul nostru ce și noi am primit, căldura, devotament, poate nu întotdeauna celor de la care le-am primit, poate nu întotdeauna în forma în care am primit, căci <Lumea e cum suntem noi / Ce cumplită-asemănare, / Ia-napoi ce-i dăm-napoi / Și o doare cât ne doare…>. Și da, din păcate, astăzi, 4 iunie 2021, lumea pare și mai mică decât este în realitate. Doar pare, pentru că dincolo de acele porți, ea pulsează intens. Dincolo de acele porți, conectați la evenimentul de extremă încărcătură emoțională, la respirația acestui moment irepetabil sunt părinții voștri, rudele voastre, prietenii voștri care și-ar fi dorit să fie aici. Dar oare cine nu și-ar fi dorit ca toată această perioadă care ne-a schimbat viața să nu fi existat momentele grele prin care a trebuit să trecem. Suntem norocoși că suntem aici, că putem să reîncepem să trăim”.

Într-un cadru de sărbătoare,  elevii merituoși au fost recompensați cu diplome și a fost nominalizat șeful de promoție, Ștefan Andrei Mărunțiș, care a obținut media 9,98. Înainte de festivitatea de premiere în sine, invitații au dorit să le adreseze elevilor cuvinte de încurajare, dar mai ales de folos pentru deciziile pe care le vor lua pentru viață.

„Veți rămâne pentru totdeauna, în primul rând, buzoieni!”

Absolvenții promoției 2021 au avut parte și de o frumoasă și de suflet pledoarie din partea  primarului Constantin Toma,  despre performanță și despre necesitatea creșterii Buzăului prin valoare, fiind și o invitație pe care le-a adresat-o de a se întoarce acasă după terminarea studiilor superioare, pentru a ajuta la creșterea orașului, nu numai din punct de vedere al populației tinere, cât mai ales , din punct de vedere al educației, culturii și economiei. Edilul și-a început discursul printr-un răspuns pe care l-a oferit întrebării retorice lansate de directorul prestigioasei unități de învățământ, Virginia Mândruță-Tănăsescu, dacă va avea nevoie  Buzăul de ei, de acești copii, proaspăt absolvenți ai Colegiului Național „B.P. Hasdeu”? „Cu siguranță, dacă voi fi eu primar, da”, a răspuns cu o „glumă” serioasă, primarul Toma.

El însuși absolvent ale prestigioasei unități de învățământ, primarul Constantin Toma a spus: „Aici am învățat ce înseamnă performanța. Din păcate, Buzăul s-a pierdut în mulțime (…) E un moment minunat pentru noi toți, pentru că o nouă promoție de hasdeieni pornește să cucerească lumea. Și atunci, și ca oameni, și ca și comunitate trebuie să încercăm să performăm. Și orașele sunt în competiție și mi-am ales, de când  am venit în urmă cu cinci ani primar să aducem performanța aici, la Buzău. De patru ani ne-am stabilit o viziune pe care și ca și indivizi trebuie să o  avem. Cred că am avut inspirația să avem această viziune să facem din Buzău <un oraș magnet> până în 2030, cu misiunea să obțină atâta atractivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori și pentru vizitatori, încât să redevină unul dintre cele mai importante orașe din România, cel puțin.”

Nominalizarea Buzăului alături de Paris la capitolul „cel mai bun brand de localitate sau de țară” este un alt capitol pe care l-a deschis în alocuțiunea sa edilul pentru a sublinia importanța brandului orașului care înseamnă acasă.

„Pentru că suntem în luna iunie, îmi amintesc doar atât că am fost invitat la o Gală a premiilor brandurilor de localitate sau de țară. Există acolo un capitol care se numește <cel mai bun brand de oraș sau o țară>. Aproape sigur nu vom câștiga noi, pentru că numai când spui Paris, spui un mare brand. Dar Buzăul, prin acest brand, <Buzăul oraș deschis>, se află acolo unde trebuie. Dezvoltarea unei comunități constă în crearea și îmbunătățirea permanentă a capacității de dezvoltare în plan economic, educațional, social și cultural. Educația și cultura fac diferența și pentru un om, dar și pentru o comunitate, bineînțeles bazându-te pe economie (…) Aveți un rol, extrem de important. Din păcate, după ’90 sunt puțini absolvenți de Hasdeu care s-au întors acasă. Sper, cel puțin după ce veți termina facultățile, să facem un oraș atractiv și competititv, și să fie acel acasă în care să te atragă și mediul și educația și cultura și tot ceea ce se va întâmpla aici. Vă doresc succes în viață! Și, bineînțeles, veți rămâne pentru totdeauna în primul rând buzoieni – țin foarte mult la acest brand”, a mai spus primarul Constantin Toma.

„Diploma pe care o obțineți astăzi aici este doar permisul de cursant al călătoriei voastre prin viață”

Marieta Boloș, subprefectul județului, prezent la festivitate, a mărturisit că retrăiește  cu această ocazie emoțiile unui absolvent, pe de o parte în calitate de absolvent , dar și de părinte de absolvent al colegiului buzoian. „Trăiesc emoțiile unui absolvent, ce-i drept, mai de demult, ai cărei pași au fost îndrumați de aceeași stimabilă doamnă profesor Virginia Mândruță Tănăsescu, minunata mea dirigintă. Vă mulțumesc doamna dirigintă și acum pentru ce ați făcut pentru prima dumneavoastră promoție”, a spus subprefectul Marieta Boloș, care i-a încurajat să-și urmeze drumul în viață cu conștiința că educația face diferența și că „diploma pe care o obțineți astăzi aici este doar permisul de cursant al călătoriei voastre prin viață”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker