Actualitate

Cum au înțeles unii cetățeni deszăpezirea

Au aruncat zăpadă pe stradă

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.

La Buzău, mulți dintre cetățeni s-au conformat și au curățat zăpada din fața caselor sau a blocurilor, ba chiar, unii dintre ei au curățat și suprafețe care nu le revin, motiv pentru care mai multe fotografii de pe rețelele de socializare înfățișează buzoieni curățând trotuarele pe porțiuni lungi sau platformele de depozitare a gunoaielor. Au fost însă și alții care au înțeles greșit deszăpezirea și au aruncat zăpada din curte direct în mijlocul trotuarului, lucru care i-a fost adus la cunoștință primarului Constantin Toma de un cetățean nemulțumit.

Edilul a promis că va rezolva această problemă, iar echipele Poliției Locale vor verifica în ce mod au deszăpezit buzoienii prin cartiere. Dacă se vor constata nereguli, hotărârea de Consiliu Local Municipal 326/2017 prevede sancționarea contravențională cu avertisment sau amendă a vinovaților (500-1.000 lei pentru persoane fizice sau 1.000-2.500 lei pentru persoane juridice).

„Poliția Locală va fi prezentă în toate cartierele pentru aplicarea Hotărârii de Consiliu Local Municipal 326/2017 ce prevede obligativitatea curățirii trotuarului din fața casei. Asta nu înseamnă să o arunce în stradă, ci să o depoziteze la marginea carosabilului, lângă trotuar. Așa este civilizat!”, a transmis primarul Toma.

Nu doar la Buzău deszăpezirea a fost prost înțeleasă de unii oameni, ci și la Râmnicu Sărat. Dacă mulți cetățeni au decis să ajute autoritățile și să curețe acolo unde utilajele nu pot ajunge, au fost și oameni care au decis să încurce treburile, iar pe porțiunile abia curățate a reapărut zăpada, aruncată de cetățeni din parcări, de pe trotuare sau din curțile caselor. Primarul municipiului, Sorin Cîrjan, a făcut apel la oameni să dea dovadă de înțelegere și de bună creștere și să nu ia în batjocură munca autorităților, dacă nu vor să ajute.

„Le mulțumesc tuturor acelora care au înțeles situația și au acționat conform sarcinilor de serviciu sau a propriei conștiințe, angajați ai instituțiilor implicate sau cetățeni! Au fost sute de râmniceni care au pus mâna pe lopeți și au contribuit semnificativ la starea de stabilitate în care ne aflăm. Au fost și alte situații în care cetățeni care nu înțeleg că în fața naturii dezlănțuite nu ne ajută absolut deloc gălăgia, acuzațiile și lucrurile făcute fără discernământ (exemplu zăpada aruncată pe carosabil din parcări, trotuare sau curți, după ce utilajele au intervenit în zonă!). Această categorie de cetățeni trebuie să înțeleagă că împreună cu ei am putea realiza mai mult, mai repede și mai bine, cu ei împotrivă – doar atât s-a putut obține în lupta cu forța naturii!”, le-a transmis primarul Cîrjan.

Articole similare