Politic

Cum au criticat consilierii municipali liberali un proiect pe care l-au votat acum o lună

Spiritul fostului consilier local liberal (ulterior migrat la PRO România) Constantin Ionescu – celebru printre buzoieni în special pentru fermitatea cu care critica diverse proiecte de hotărâre promovate de primarul Constantin Toma fără a le citi în prealabil – bântuie încă sala în care se desfăşoară şedinţele deli­berativului municipal. Miercurea trecută, harul lui Ionescu s-a pogorât asupra liberalului Andrei Neder, care s-a apucat să tragă la răspundere reprezentanţii municipalităţii pentru… interzicerea permanentă a circulaţiei autovehiculelor pe tronsonul din Bulevardul Bălcescu cuprins între Casa Albă şi poarta Crângului. Aceasta după ce respectiva idee, cuprinsă, într-adevăr, în strategia de dezvoltare a municipiului Buzău până în anul 2027, a fost rostogolită în spaţiul public ca şi cum mişcarea ar fi fost iminentă. Pentru buzoianul de rând, o asemenea veste face parte din categoria ştirilor catastrofice, dat fiind că strada Transilvaniei se află încă în plină reabilitare, iar de astăzi începe reabilitarea Bulevardului Unirii, pe porţiunea cuprinsă între intersecţiile cu Bulevardul Averescu şi cea cu strada Patriei.

,,Ce se va întâmpla când acest bulevard va fi închis şi pe unde se va muta tot traficul din municipiul Buzău? Ţin să spun că celelalte căi de acces spre centrul Buzăului, la ora actuală, nu fac faţă în sistemul care există şi cu bulevardul ­des­chis. Ce se va întâmpa când tot traficul se va muta pe acele căi?”, a spus ­Ne­der. Numai că, în ceea ce priveşte un ales municipal, lucrurile stau cu totul altfel.

Mai precis, indicatorii tehnico-economici pentru un proiect de regenerare urbană şi transformarea în zonă pietonală a bucăţii din bulevardul Nicolae Bălcescu de la Prefectură la poarta Crângului  au fost aprobaţi la şedinţa Consiliului Local de acum o lună. Dovadă clară că aleşii locali liberali votează – pentru, contra sau se abţin, nu are importanţă -, fără a citi în prealabil proiectele de hotărâre supuse dezbaterii. După cum, de altfel, a şi atras atenţia viceprimarul Ionuţ Apostu: ,,Este un proiect de perspectivă aprobat în şedinţa de Consiliul Local de luna trecută, atunci când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru un proiect de regenerare urbană şi transformarea în zonă pieto­nală pentru bucata din Nicolae Bălcescu de la Prefectură la poarta Crângului. Acest proiect este cuprins şi în strategia de dezvoltare a municipiului Buzău până în 2027, dar nu se pune problema închiderii bulevardului în acest moment. Vor fi ample lucrări în următorii ani pentru că vom redeschide Aleea Castanilor spre strada Demo­craţiei, vor fi reabilitate zonele cuprinse între strada Spiru Haret, Bulevardul Bălcescu şi Democraţiei, vor fi întocmite studii de trafic. După aceea vom depune la Agenţia de Dezvoltare acest proiect. Vom vedea dacă va primi finanţare europeană. Dar, încă o dată, nu se pune problema închiderii bulevardului în perioada urmă­toare. Vorbim despre un proiect cuprins în strategia de dezvoltare a municipiului până în 2027. Bulevardul Unirii va fi terminat de foarte multă vreme în momentul în care va fi implementat un astfel de proiect”, a spus Apostu.

De altfel, după cum a precizat şeful Serviciului de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din ca­drul Primăriei, Luminiţa Colţeanu, acest proiect nu se va realiza în condiţiile în care studiile de trafic nu vor indica eficienţa unei asemenea mişcări: ,,Acest proiect de regenerare urbană este mult mai amplu decât închiderea traficului rutier de pe acel tronson al Bulevardului Bălcescu. Se va face studiu de trafic, proiectul nu se va realiza mâine; proiectul este inclus în următoarele proiec­te de regenerare urbană. Acolo se vor face studii de trafic în zona respectivă, iar toate zonele adiacente, şi cele din spatele blocurilor fac parte din acest proiect, inclusiv cu sensuri unice, inclusiv cum spuneţi dumneavoastră, acolo traficul va fi fluidizat. Cu siguranţă, dacă studiile de trafic vor releva faptul că acolo nu ­există posibilitatea de fluidizare, acest proiect nu se va întâmpla pentru că nu va fi aprobat de autorităţile de management”, a spus Luminiţa Colţeanu.

Articole similare