Politic

Cum au ajuns Iohannis și liberalii la mâna social-democraților lui Ciolacu

După două luni de criză politică și doi premieri ­de­se­mnați care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, Partidul Național Liberal se află în corzi pentru menținerea guvernării. Eșecul negocierilor pentru identificarea susținerii parlamentare și cu 15 deputați și senatori care au părăsit partidul, conducerea PNL a ajuns la dispoziția Partidului Social Democrat. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că PSD va negocia dur și intenționează să ceară funcția de premier în viitorul Guvern.

,,Acum, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților”, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul PSD. În discuțiile din interiorul PSD se vehiculează ca Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu președinte al Camerei Deputaților, iar Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății. O altă variantă ar fi aceea cu Rafila în funcția de prim-ministru. Social-democrații vor invoca faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). De asemenea, pe lista dorințelor PSD are prioritate un minister avizator, respectiv Ministerul Finanțelor, dar și Internele, Sănătatea și Munca. Totodată, există în interiorul PSD discuția de a propune liberalilor o reorganiziare a ministerelor și de suplimentare a numărului de portofolii până la 20. În prezent, Guvernul este format din premier, doi vicepremieri și 17 funcții de miniștri.

Reamintim că au existat deja două întâlniri neoficiale PNL-PSD care au avut loc la Vila Lac, unde social-democrații și-au arătat disponibilitatea de a intra la guvernare, dar au fost refuzați de Florin Cîțu și Nicoale Ciucă. În ultimele două săptămâni, social-democrații au transmis pe toate căile că sunt dispuși să intre la guvernare cu premierul ­de­semnat Nicolae Ciucă. Ei au lăsat de înțeles la negocierile de la Vila Lac că își doresc opt ministere, printre care unul care să fie avizator (Finanțele).

PNL a cedat luni, la solicitările președintelui Klaus Iohannis și a acceptat să demareze negocierile cu PSD pentru o majoritate stabilă. Potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis a cerut conducerii PNL să revină asupra deciziilor și să accepte flexibilizarea mandatului astfel încât să formeze un guvern majoritar. În acest sens, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier și tot el va fi cea de-a treia nominalizare a președintelui. De această dată, președintele Klaus Iohnnis le-a spus clar liberalilor că este nevoie de un guvern majoritar, cu o largă susținere în Parlament și că PSD este soluția viabilă în acest moment.

Liderii PNL au discutat, luni seară, soluția intrării PSD la guvernare, iar printre cei care s-au exprimat în favoarea acestei opțiuni s-au aflat Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Virgil Popescu și Daniel Buda. De partea cealaltă, lideri ca Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Alina Gorghiu pledează pentru refacerea Coaliției cu USR. Potrivit surselor citate, Florin Cîțu se teme că dacă Nicolae Ciucă va ajunge premier într-un guvern cu majoritate largă în Parlament, va rămâne fără controlul partidului și va putea fi ușor înlocuit. De altfel, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat marți dimineață, la sediul din Modrogan, că singura sa opțiune este pentru refacerea coaliției cu USR-ul. ,,Pot să vorbesc pentru mine, personal, și prima opțiune, pentru mine, și singura de altfel, este USR-ul”, a spus Vîlceanu.

În acest context, divizat și slăbit după eșecul negocierilor în Parlament și cu 15 parlamentari care și-au retras susținerea, PNL merge la negocieri cu PSD pentru susținerea unui guvern majoritar.

Articole similare