Actualitate

Cum au ajuns elevii unei unități de învățământ buzoiene care nu a avut până mai ieri o curte a școlii să câștige o competiție națională rutieră

Echipa Școlii Lunca Pripor a plecat acasă cu brațul plin de medalii de la competiția ,,Educație rutieră, educație pentru viață”, faza națională, desfășurată timp de câteva zile la Buzău. De-a lungul anilor, echipa s-a pregătit cu sprijinul firmelor din regiune, care le-au permis copiilor să se antreneze cu bicicleta în incinta unităților respective, școala neavând nici măcar o curte unde să se exerseze traseul cu bicicleta.

De o lună de zile, directorul școlii spune că s-a asfaltat curtea și că s-a realizat și un traseu aplicativ unde acești copii pasionați să meargă cu bicileta și să respecte regulile rutiere. ,,În 11 ani de activitate am antrenat elevi în curtea firmei ABIES SRL și în fața blocurilor vecine cu școala”, a spus professor Genilia Aanei.

Echipamentul copiilor a fost obținut  și el din sponsorizări: “Echipamentul de concurs al celor patru copii a fost obținut prin sponsorizări. La regională am avut întotdeauna sprijinul Consiliului Jude­țean și al Consiliul Local Nehoiu, dar recunosc că de-a lungul celor 12 ani foate mulți bani ne-au asigurat agenții economici din zonă, care au sponsorizat acest concurs de fiecare dată”, a explicat profesor Genilia Aanei cum au evoluat lucrurile în pregătirea echipajelor de la Nehoiu. O ,,vină”, desigur, au avut-o șI polițiștii de la Serviciul Rutier Buzău care colaborează de ani buni  foarte bine cu această școală si cu cadrul didactic coordinator, în pregătirea pe teme rutiere a copiilor.

Pe lângă locul al II-lea obținut la echipe, copiii și-au adjudecat la concursul „Educație rutieră, educație pentru viață” locul I la probele individuale, proba teoretică, parc școală și poligon, competiția nefiind neapărat ușoară, după cum spune scms. de poliție Gabriel Poper din cadrul Direcției Rutiere, care a confirmat faptul că anul acesta subiectele au avut un grad mai mare de dificultate decât în anii ante­rio­ri. Chiar și jurizarea a avut exigențe sporite, din juriu făcând parte, pe lângă ofițerii Serviciului Rutier Buzău, și cms. șef Dan Toa­der, reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, care la finalul competiției, a acordat diplome de excelență colegilor de la Buzău și din Capitală care s-au organizat foarte bine pentru buna derulare a concursului. De asemenea, efortul profesorului coordonator al echipajului, de la Buzău, Genilia Aanei,  a fost răsplătit cu o diplomă de excelență.

Despre cum au decurs lucrurile și cât de dificil a fost concursul, coordonatorul echipei buzoiene, profesorul Genilia Aanei a spus: „Competiția <Educație rutieră, educație pentru viață> a fost foarte grea, având în vedere că jumătate dintre cei care concurează o fac de mulți ani. Eu sunt de 12 ani, anul acesta împlinesc 13 ani de când coordonez la nivel de județ, și îi știu. Recunosc faptul că organizez de cinci ani și o regională la Nehoiu, și asta pot să spun că aduce un plus de valoare și la ni­vel județean, dar și în rezultatele pe care le obții cu copiii la toate celelalte competiții la care merg cu ei an de an. Pe lângă competiția regională pe care o organizăm la Nehoiu, mergem și la alte regionale și rezultatul acesta este cel al unei munci în timp, al unei pasiuni, pentru că jumătate din sala aceasta sunt foarte pasionați de ceea ce fac, indiferent de condițiile pe care le găsesc în țară; din diferite motive își spun: <la anul mă opresc>, dar nu se întâmplă asta, pentru că le place ceea ce fac. La Buzău a fost o competiție foarte bine organizată, de la cazare – aș putea să afirm pentru toți din țară- a fost una dintre cele mai bune cazări din țară pe care le-am avut la o națională, până la toate celelalte”.

Povestea echipei a început în anul 2007. O solicitare venită din partea polițiștilor din Nehoiu de a participa la o competiție cu tematică rutieră, dat fiind faptul că exista în școală un cerc de educație rutieră, a declanșat totul. Iată cum își amintește profesorul coordonator Genilia Aanei, în prezent director al școlii Gimnaziale Lunca Priporului : “În 2007 am fost anunțată de la Poliția orașului Nehoiu, pentru că știau că eu am un mic cerc de educație rutieră, că trebuie să venim la județ; era <Săptămâna educației ­glo­bale>. Am participat atunci și un copil s-a clasat pe locul al II-lea la chestionar. De atu­nci am urmat pași mici, pași mici. Este primul rezultat notabil. Am mai avut locul I și locul II la regionale. La națională este primul rezultat foarte bun”.

Echipa câștigătoare este formată din copii Ștefan Plăpană, elev în clasa a IV-a, Robert Ionașcu, elev în clasa a V-a, și din clasa a VII-a, Teodora Plăpană, Ștefan Cârstoiu, mezinul echipajului având o comportare peste așteptări având în vedere nivelul competiției, comportarea sa fiind remarcată de profesorul coordonator: “Cel de clasa  a IV-a m-a impresionat în mod deosebit, pentru că este la prima lui competiție națională și a avut zero penalizări pe amblele probe și cred că al doilea timp la proba practică”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker