Cultură

Cum ar putea ajunge la Buzău un star de la Hollywood la invitația Muzeului Județean

Expoziția „Unexpected Dali” de la Muzeul Județean, considerată cel mai important eveniment cultural al anului pe plan local, a reușit să atragă atenția nu doar buzoienilor, ci și iubitorilor de artă din județele vecine. Posibilitatea de a vedea „pe viu” peste 150 de lucrări mai puțin cunoscute ale marelui Salvador Dali este nu doar o șansă ce ar putea fi unică în viață, ci și  o posibilitate pentru Muzeul Județean de a înregistra o nouă premieră de răsunet.

Colaborarea cu familia Kesauri, care deține mai multe colecții impresionante de artă, printre care și cea a lui Dali, este pe cale să aducă la Buzău, anul viitor, o nouă expoziție importantă. Este vorba despre o expoziție cu lucrări de artă realizate de unele dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei mondiale, eveniment ce ar putea veni la pachet chiar cu prezența la Buzău a unei vedete de la Hollywood.

Peste 900 de vizitatori în condiții de pandemie

„Suntem foarte încântați de modul în care publicul a reacționat la expoziția Unexpected Dali și ne-am hotărât să continuăm cola­borarea cu familia Kesauri. Trebuie să știți că expoziția cu lucrările de ceramică, litografie, tapiserii, serigrafii pe mătase, lucrări în bronz, argint, aur semnate de Dali a adus la Buzău peste 900 de vizitatori în două luni, ceea ce este foarte bine în condiții de pandemie. Printre vizitatori s-au înregistrat inclusiv persoane din alte județe, din București, Brașov, Brăila, Galați și Dâmbovița. Mai mult ca sigur aceștia au ve­nit special pentru a vizita această expoziție pentru care au plătit bilet, din moment ce în perioada de pandemie nu există autocare cu turiști care să tranziteze județul nostru. Expoziția Unexpected Dali va putea fi admirată, la sediul muzeului nostru, până pe 28 februa­rie 2021”, a declarat, pentru OPINIA, Daniel Costache, directorul Muzeului Ju­de­țean.

În ceea ce privește viitorul parteneriat pe care muzeul buzoian urmează să îl semneze cu familia Kesauri, Daniel Costache ne-a dezvăluit că încă din luna septembrie, când a avut loc vernisajul expoziției Dali, s-au purtat discuții cu Vasilii Kesauri, co-proprietarul colecției, despre aducerea la Buzău a lucrărilor semnate de vedetele de cinema.

„Puțini știu că Sylvester Stallone pictează și acum”

„Printre colecțiile importante deținute de familia Kesauri se află și o colecție cu lucrări realizate de mari actori ai lumii. Este vorba, în general, de actori foarte importanți despre care nu se știe că au studiat arta. De exemplu, puțină lume știe că, înainte de actorie, celebrul Sylvester Stallone a studiat arta și, de-a lungul timpului, chiar a avut câteva expoziții de artă cu propriile lucrări de pictură. El pictează și acum și are propriul atelier. De asemenea, printre marii actori care cochetează sau au cochetat cu arta plastică se numără celebra Sophia Loren și Peter Falk, interpretul lui Colombo”, a mai declarat Daniel Costache.

Peter Falk

„Am dori să aducem la vernisajul de la Buzău un star de la Hollywood”

Directorul Muzeului Ju­dețean spune că va încerca, anul viitor, să aducă la Buzău această colecție cu lucrările realizate de vedetele de cine­ma, iar invitat special să fie chiar un actor de la Hollywood. „Colecția cuprinde în jur de 70 de lucrări. Noi am vrea să le aducem pe toate la Buzău și să oferim posibilitatea publicului din țară să o viziteze în 2021. În plus, dacă linia financiară a instituției ne va permite, am vorbit cu reprezentanții familiei Kesauri și am dori să aducem la vernisajul de la Buzău un star de cinema care are lucrări în această colecție. Nu putem da încă numele celui la care ne-am gândit, dar vă garantăm că este unul dintre actorii celebri de la Hollywood”, a mai declarat, pentru OPINIA, Daniel Costa­che.

Printre lucrările de artă și design originale ale vedetelor cinematografice din colecția familiei Kesauri se regăsesc cele semnate de Anthony Quinn, Arnold Schwarzenegger, Claudia Schiffer, David Bowie, Demi Moore, Drew Barrymore, George Clooney, Michael Caine, Nicole Kidman, Penélope Cruz, Peter Falk, Roger Moore, Samuel L. Jackson, Sylvester Stallone sau Whoopi Goldberg.

Ce este Colecția Kesauri

Colecția Kesauri, din care fac parte lucrările Salvador Dali expuse la Buzău, este o colecție a familiei lituaniene Kesauri, stabilită în Franța. Aceasta deține o importantă colecție de lucrări ale unor artiști celebri care determină dezvoltarea artei mo­der­ne, de la Renaștere până în prezent.

Vasilii Kesauri
Vasilii Kesauri

Colecția este păstrată în diferite țări ale Uniunii Europene, lucrările colecției sunt expuse în mod regulat în muzeele și galeriile de stat din țările Uniunii Europene, sub formă de expoziții individuale. În perioada cuprinsă între 2013 și începutul anului 2019, au avut loc 68 de expoziții. Pentru organizarea de expoziții de lucrări din colecția lor, familia Kesauri a primit mulțumiri din partea multor muzee și municipii din diferite țări, precum și a ambasadorilor din acele țări din care provin artiștii, ale căror lucrări au fost expuse. Alte lucrări din colecția Kesauri aparțin unor artiști precum Marc Chagall, Giorgio de Chirico, René Mag­ritte, Henry Moore, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Hans Holbein cel Tânăr, Leonor Fini, Renato Guttuso, Eugene Delacroix, lucrări de artă și design originale ale vedetelor cinematografice etc.

Articole similare