Actualitate

Cum a ajuns un tânăr de 19 ani să strângă cinci dosare penale în jumătate de an

Un tânăr de 19 ani a devenit, în ultima jumătate de an, client fidel al poli­țiștilor buzoieni. După ce a ajuns în arest în nici patru luni după primul popas „la beci” – pentru că, la sfârșitul anului trecut, acesta s-a dat drept polițist și a sustras telefonul unui copil –, buzoianul, în vârstă de 19 ani, de loc din Beceni, a comis-o de mai multe ori, ultima dată luna trecută.

Pe 30 aprilie, în urma cercetărilor efectuate, poli­țiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au stabilit că individul este autorul unui furt din autoturism. Din cercetări s-a stabilit că bănuitul, cunoscut al păgubitului, ar fi profitat de faptul că a rămas singur în autoturismul prietenului său și ar fi sustras 1.100 lei. Fapta a fost sesizată de către proprietarul autoturismului, un buzoian în vârstă de 47 de ani, care livra produse alimentare cu mașina proprie. Acesta îl luase pe tânăr să-l însoțească, însă nu s-a gândit nicio clipă că îl va lăsa fără bani, deși bărbatul s-a mai ,,fript” o dată. În urmă cu o lună, acesta și-a găsit mașina făcută zob în locul în care o parcase. Polițiștii au aflat ulterior că respon­sabil este chiar tânărul de 19 ani, chiriaș al bărbatului. Individul a fost iertat de proprietarul mașinii, dar nu și de polițiști, care i-au mai făcut un dosar penal pentru furt în scop de folosință și conducere fără permis.

Tânărul de 19 ani are însă un CV infracțional impresionant. Cu două luni în urmă, oamenii legii l-au identificat ca fiind principalul bănuit în cazul unei înșelăciuni. Fapta a fost sesizată Poliției de doi tineri în vârstă de 18 ani, din Buzău, respectiv din Bisoca. În urma cercetărilor a reieșit că, în perioada 9-18 februarie, tânărul, care s-a pre­zentat ca fiind manager la un hipermarket de pe strada Frăsinet, indus în eroare doi tineri de 18 ani și le-a solicitat bani în ­ve­derea angajării acestora la respectiva societate ­comer­cială. Tânărul a și postat un anunț pe un cunoscut site de vânzări, cum că angajează muncitori pentru hipermarket. Cei doi nu și-au dat seama că ­„ma­nagerul” este de vârsta lor, însă le-a dat de gândit faptul că tânărul i-a pus să-i plătească inclusiv depla­sarea cu taxiul până la locul întâlnirii cu ei. Escrocul le-a cerut însă și bani pentru presupuse teste COVID pe care tinerii ar fi trebuit să le facă înainte de angajare, dar și pentru uniformele pe care aceștia le-ar fi purtat la lucru. Tinerii i-au dat în total 1.750 de lei până când și-au dat seama că au fost păcăliți.

Alte investigații au stabilit că acesta a văzut un telefon mobil pe o masă din Aurora Mall, pe care l-a luat fără să stea pe gânduri și apoi l-a amanetat. Telefonul aparține unei femei în vârstă de 47 de ani din municipiul Buzău, care a sesizat fapta la sfârșitul lunii fe­bruarie, menționând că a uitat telefonul pe o masă din ­in­cinta complexului comercial. În cauză cercetările sunt continuate de către polițiștii de investigații crimi­nale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și însu­șirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

Pe 29 noiembrie 2020, tatăl unui minor a mers la Poliție și a sesizat că fiul său a fost deposedat de telefonul mobil de către un tânăr care s-a dat drept polițist. Polițiștii, cei reali de data aceasta, au stabilit faptul că, în seara de 28 noiembrie, tânărul de 19 ani l-ar fi văzut pe copilul de 13 ani când aprindea o petardă. Speculând momentul, individul i-a arătat copilului o legitimație și l-a amenințat că riscă o  amendă de 5.000 lei, însă, ca să nu-l amendeze, poate să-i dea telefonul mobil. Tânărul, prezentându-se drept polițist, s-a prefăcut că vorbește chiar și cu mama minorului, spunân­du-i puștiului că aceasta ar fi acceptat înțelegerea.

Tatăl copilului și-a dat seama de înșelăciune și a anunțat autoritățile. „Bănuitul ar fi indus în eroare persoana vătămată, un minor în vârstă de 13 ani, din Buzău, prin folosirea de calități mincinoase, și l-ar fi determinat să îi dea telefonul mobil. Față de bănuit polițiștii au luat măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore. Cercetările sunt conti­nuate pentru stabilirea între­gii activități infracționale a bănuitului”, precizează repre­zentanții IPJ Buzău.

Tânărul a fost internat, până anul trecut, în Centrul DGASPC de la Beceni. O perioadă a fost găzduit de un om de bine în Buzău, apoi a rămas pe drumuri după ce buzoianul a aflat de faptele sale. Ulterior și-a găsit altă gazdă.

Articole similare