Economic

Cum a ajuns Buzăul printre orașele „fără carne, lactate și mașini”

O știre care s-a viralizat, cel puțin în presa centrală, în ultimele 24 de ore, spune că mai multe orașe din România plănuiesc să elimine carnea, lactatele și mașinile din viața cetățenilor lor. Conform unor site-uri românești, precum „Gândul”, „Playtech” sau „Capital”, respectivele așezări ar fi aderat la coaliția numită Cities Climate Leadership Group (C40), a cărei baze au fost puse de un nucleu format din 100 de orașe din întreaga lume, care și-a stabilit o „țintă ambițioasă” pentru a atinge obiectivele WEF (Word Economic Forum – Forumul Economic Mondial) până în anul 2030.

Pentru a atinge acest obiectiv, orașele C40 s-au angajat ca rezidenții lor să respecte următoarea listă de reguli obligatorii:

  • zero kg consum de carne;
  • zero kg produse lactate;
  • trei articole vestimentare noi de persoană pe an;
  • zero vehicule private deținute;
  • un zbor pe distanță scurtă (mai puțin de 1.500 km) la fiecare 3 ani/persoană.

Obiectivele orașelor C40 pot fi găsite în raportul „Viitorul consumului urban într-o lume cu 1,5°C”, publicat pentru prima dată în 2019 și reafirmat în 2023. Forumul Economic Mondial a prezentat orașele C40 pe site-ul său web, iar la primele 100 de orașe, care au fondat proiectul, s-au alăturat și altele, numărul lor trecând în prezent de 1.100.

Pe această listă apare și municipiul Buzău, alături de alte orașe din România care au aderat până acum la regulile „zero carne, zero lapte, zero mașini”. Astfel, pe lângă orașul Buzău, mai întâlnim și Aiud, Alba Iulia, Bîrlad, Botoșani, Brașov, Câmpina, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava, Tulcea, Zalău, potrivit gândul.ro.

C40 are planul de a „salva planeta”

C40 Cities are planul de a „salva planeta” cu un set de „reforme” care să fie introdus în marile orașe ale lumii, reforme care să fie adoptate cu scopul de a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Scenariul avut în vedere: fără mașini, fără lapte, fără carne și apoi o reducere drastică și a achiziției de haine noi, a căror producție provoacă emisii. Oamenii își vor putea cumpăra doar trei articole de îmbrăcăminte noi/an.

Obiectivul eliminării cărnii, a lactatelor și a vehiculelor personale până în 2030 „se bazează pe o viziune viitoare a producției eficiente din punctul de vedere al resurselor și pe schimbări de anvergură în comportamentul consumatorilor ”, se arată în raport, citat de ziarul romanesc.de.

C40 este o rețea globală de așezări care reprezintă un sfert din economia globală și include 1.143 de orașe și guverne locale care s-au alăturat programului C40 „Cities Race to Zero”. Orașele care se înscriu la „Cities Race to Zero” se angajează, printre altele, să mențină încălzirea globală sub obiectivul de 1,5°C al Acordului de la Paris.

Știrea care include Buzăul pe lista orașelor care au aderat la Cities Climate Leadership Group (C40) este, însă, un fake. O simplă căutare pe site-ul acestei organizații non-guvernamentale arată că niciun oraș din România nu este membru al acestei inițiative. Cel mai probabil, suntem în fața unei confuzii, dat fiind că orașele enumerate fac parte dintr-o inițiativă similară, numită Cities Race to Zero (Cursa Orașelor către Zero), o campanie globală pentru o redresare sănătoasă, rezilientă și cu zero emisii de carbon, care să prevină amenințările viitoare, să creeze locuri de muncă decente și să deblocheze o creștere durabilă.

Articole similare