Cultură

Cum a ajuns Buzăul în dialogul muzeal româno-olandez

Directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a participat la deschiderea expoziției din Olanda „Dacia! Regatul aurului și argintului”. El relatează, pe pagina sa de socializare, cum era promovată această expoziție în orașul gazdă Assen. „Pe bulevardele, în parcurile și la hotelurile din Regatul Țărilor de Jos zilele acestea pot fi văzute mii de afișe de prezentare a unei noi expoziții românești, <Dacia! Regatul aurului și argintului!> Un nou proiect expozițional organizat de Muzeul Național de Istorie a Românieii ține prima pagină a ziarelor din Europa. Evenimentul marchează împlinirea a 30 de ani de la deschiderea primei expoziții românești de arheologie într-un muzeu olandez, trei decenii de dialog muzeal româno-olandez”, afirmă directorul Muzeului Județean.

Piesele din patrimoniul cultural național românesc expuse la Assen provin din 18 muzee printre care muzeul buzoian: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj Napoca) Muzeul Național al Unirii (Alba Iulia), Complexul Național Muzeal Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Național al Bucovinei (Suceava), Muzeul Județean Argeș, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Țării Crișurilor (Oradea), Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național al Banatului (Timișoara), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița).

Directorul instituției de cultură buzoiene a remarcat și modul de expunere a obiectelor, și mijloacele utilizate pentru a le pune în valoare, precum și tehnicile folosite pentru a transmite informațiile către public. „Profesionalismul specialiștilor români exprimat și la evenimentele din Belgia, Spania, Italia, Danemarca, SUA, Canada (doar ca exemple din ultimii ani) a făcut ca expoziția de la Drents Museum (Assen) să fie foarte apreciată. Pentru că din nou au reușit să aducă în prim plan european lumea muzeală din România, patrimoniul din muzeele noastre și să îl comunice întregii Europe, felicitări echipei de la MNIR, felicitări colegilor din țară care au contribuit la realizarea acestui proiect!”, a mai scris pe pagina de socializare directorul Daniel Costache.

Buzăul a participat la acest proiect expozițional internațional organizat de Muzeul Național de Istorie a României cu o valoroasă piesă din patrimoniu clasată în categoria Tezaur Național. Este vorba despre  „o piesă bine cunoscută de publicul muzeului nostru, un pandantiv semilunar din aur, datat în sec. I a. Chr., descoperit la Cârlomănești”, spune directorul Daniel Costache. Această piesă a Muzeului Județean face parte din această expoziție „Dacia! Regatul aurului și argintului”, care va fi deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum, Assen, Țările de Jos. Este o expoziție ce cuprinde mai mult de 670 de obiecte din metale prețioase.

Articole similare