Politic

Cum a rămas USR pe dinafară la împărțeala posturilor de la Casa Albă

Lovitură de teatru în chestiunea prefectului de Buzău. Luni noaptea, liderii centrali ai coaliției de la guvernare au ajuns la un consens în ceea ce privește împărțirea posturilor de prefect și subprefect pentru toate județele țării. Astfel, fotoliul numărul unu de la Casa Albă a fost atribuit Partidului Libertății, Unității și Solidarității; este o mișcare ce a luat prin surprindere pe toată lumea, în special pe liderii județeni ai Partidului Național Liberal și pe cei ai Uniunii Salvați România, care nici măcar nu luaseră în calcul o asemenea posibilitate. Reamintim că PNL propusese pentru funcția de prefect pe preotul Viorel Holban, iar USR l-a susținut pe proprietarul de sală de fitness Gabriel Ștefan Ionică.

Surse din cadrul organizației județene a PNL susțin că, în condițiile date, ambele posturi de subprefect de Buzău vor reveni Partidului Național Liberal. În ceea ce privește funcția de prefect, este puțin probabil ca în interiorul organizației județene a Partidului Libertății, Unității și Solidarității să existe o altă propunere în afară de Mihai Răzvan Moraru, președintele PLUS Buzău, în cazul în care acesta va fi dispus ca, pe durata mandatului, să renunțe la statutul de om de afaceri. Acesta a declarat, pentru OPINIA, că o asemenea decizie nu este ușor de luat, dar că se va gândi serios la această posibilitate.

De partea cealaltă, decizia conducătorilor coaliției de a atribui PLUS conducerea Prefecturii poate fi interpretată fie ca un semnal serios că organizațiile județene ale PNL și USR nu se bucură de un sprijin susținut la centru, fie că propunerile cu care acestea s-au prezentat la negocieri nu au fost pe placul conducerilor centrale ale acestor formațiuni politice.

Cum s-au împărțit prefecturile

În urma discuțiilor de luni noapte, au fost distribuite funcțiile de prefect și subprefect. Potrivit anunțului făcut în urmă cu o săptămână de ­li­derul liberal Ludovic Orban, PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, Alianța USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR va avea cinci prefecți și zece subprefecți.

Prefectura Cluj, îndelung disputată, ar urma să revină UDMR, iar Prefectura Bihor liberalilor, în timp ce Prefectura Capitalei a fost atribuită PLUS, care are libertatea de a decide dacă actualul prefect, Traian Berbeceanu, va fi menținut în funcție.

Uniunea Salvați România  a primit, în urma negocierilor, posturile de prefect din județele Argeș, Bacău, Brăila, Galați, Gorj, Ialomița, Maramureș, Suceava și Timiș. Prefecturile Buzău, Harghita, Tulcea, Vaslui și cea a Capitalei ar urma să revină celor de la Partidul Libertății, Unității și Solidarității. Partidul Național Liberal va avea prefecți în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Se­verin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea. Reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România vor ocupa posturi de prefect în județele Arad, Cluj, Covasna, Satu Mare și Sălaj.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker