Economic

FOTO / Cum a fost transformată o poveste din copilărie în afacere de succes pe terenul bunicilor de la Greceanca

Mulți tineri care doresc să pună bazele unei afaceri în agricultură renunță la culturile tradiționale și vin cu idei inovatoare care, de cele mai multe ori, se dovedesc de succes. Este și cazul tinerilor Mădălina și Gabriel Poenaru care au pus pe picioare o afacere inedită. Ei au înființat  anul acesta la Greceanca, județul Buzău, pe pământul bunicilor, o plantație de aproxi­mativ 600 de migdali, din diverse soiuri dulci, pentru producție proprie. Aceștia ar trebui în câțiva ani să asigure materia primă pentru laptele de migdale pe care îl produc  deja cu materie primă din import. Afacerea  celor doi are însă ceva în comun și cu amintirile din copilărie ale lui  Gabriel, din curtea bunicilor. Mai exact, povestea afacerii lor  de astăzi începe cu amintirile tânărului  Gabriel Poenaru, din co­pilăria petrecută în zona Greceanca, județul Buzău, și a fost spusă de aceștia pentru toți cei care sunt interesați de alternative în domeniul laptelui, pe pagina „Lapte de migdale – Almonderia”, unde își promovează produsele și pot constitui un exemplu pentru toți tinerii cu inițiativă. Ei au mărturisit că acolo, la bunici,  Gabriel a experimentat pentru prima dată gustul migdalelor dulci în toate formele: crude, coapte cu coajă la cuptor, fără coajă, cu sare, în prăjituri, cu copiii în fața casei, la poartă în loc de semințe. Acel gust se regăsește în laptele de migdale pe care îl produc  cei doi tineri astăzi.

„Având în familie istoria migdalilor din Buzău, într-o zi, soția mea, Mădă, vine de la serviciu hotărâtă și entuziasmată să pornim o mică afacere de producție de lapte de migdale, cu ajutorul unor fonduri europene nerambursabile. Am luat decizia fără a sta prea mult pe gânduri, dea doua zi am început documentarea pe un site găsit de ea și ne-am apucat de treabă. Am mun­cit timp de un an de zile cum am putut: în weekenduri, în vacanțe, de Crăciun, de Revelion, după serviciu, am lăsat-o pe micuța Ava la bunici și noi am participat la cursuri și mentorate oferite de Ingenius pentru a crea un plan de afaceri cât mai bine și real aplicat”, au povestit tinerii pe pagina unde își promovează rezultatele muncii lor, https://laptedemigdale.ro. Cei doi au reușit să pună pe picioare afacerea de succes pornind de la o realitate existentă pe piață, și anume că unii oameni prezintă intoleranță la anumite sortimente  de lapte; ei înșiși au trăit  o experiență de acest fel la nașterea fiicei lor, care prezenta o asemenea into­leranță.  „Laptele de migdale l-am descoperit în 2016, când s-a născut fiica noastră, Ava. Fiind alergică la proteina laptelui, a fost necesar să descoperim alternative, iar laptele de migdale s-a do­vedit a fi cel mai bun înlocuitor pentru noi”, au mai povestit cei doi întreprin­zători.  „În primăvara lui 2020 am plantat pe pământul bunicilor aproximativ 600 de migdali, diverse soiuri dulci, pentru producție proprie. Din cauza secetei din toamna lui 2019 nu am reușit să pregătim pământul pentru plantare așa cum este recomandat să se facă în cazul migdalilor”, au povestit tinerii pe pagina https://laptedemigdale.ro, dar adaugă ei, „sperăm să avem parte de prima producție de miez de migdal în toamna lui 2022 pentru a putea promova conceptul sustenabil, de manufactură artizanală a laptelui de migdale cu migdale crescute și îngrijite pe pământul bunicilor”.

Produsele lor se găsesc în cafenele, magazine naturiste și în Hypermarketuri

Alte afaceri în agricultură decât cele tradiționale

Directorul Direcției Agricole Buzău, dr. ing. Cosmin Florea, spune că în județul Buzău în ultimii ani au apărut mai multe pro­iecte care se referă la înființarea de culturi sau plantații care nu au tradiție în zonă, dar care sunt valo­roase.  „Mai sunt și alte plan­tații valoroase în județul Bu­zău”, spune directorul Direcției Agricole Buzău, care povestește despre plantațiile de nuci care au apărut în zona de deal a județului, în special în zona Năeni.

„A fost înființată o plantație de nuc altoit, o plantație foarte frumoasă pe 60 de hectare, în zona Săhăteni spre Năeni. Afacerea este unicat în județ și poate chiar în țară. Folosesc tehnologie adusă din Franța. Practică irigațiile prin picurare și au făcut un sistem propriu de decojire a nucilor și de ambalare a miezului de nucă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker