Actualitate

Câinii ucigași, mai tari decât autoritățile

Avem lege drastică, dar greu de aplicat pentru stăpânii animalelor feroce. Deși câinii periculoși au făcut numeroase victime printre oameni și ani­male, iar stăpânii pot fi pedepsiți cu închisoarea, patrupedele antrenate să atace nu pot să fie închise în cazul unui eveniment tragic. În plus, dacă victima sau păgubitul nu depune plângere, proprietarul câinelui agresor scapă de dosarul penal.

Cazuri de o ferocitate ieșită din comun, în care au fost implicați câinii de luptă, s-au tot înregistrat, în ultimii ani, în România. Din datele Poliției Române reiese că numărul oficial al câinilor de luptă se ridică la peste 30.000. Deși legea prevede pedepse aspre pentru deținătorii care nu o respectă, mulți dintre proprietarii de câini de luptă nu se lasă impresionați. Lăsați nesupravegheați, acești câini atacă persoane și animale, uneori chiar în curțile oamenilor.

Un astfel de caz a ajuns în atenția polițiștilor la sfârșitul lunii noiembrie. De Sf. Andrei, în Simileasca, imediat după lăsarea serii, un Amstaff și-a înfipt colții într-un Bichon scos la plimbare de proprietar, apoi l-a dus într-o curte unde l-a sfâșiat. Un martor la scena șocantă a anunțat autoritățile. Pentru patrupedul de talie mică nu s-a mai putut face nimic. Proprietarul câi­nelui de luptă a scăpat însă doar cu o amendă după ce s-a împăcat cu proprietarul câinelui omorât, despăgubindu-l cu o sumă de bani. Astfel, acesta nu a mai depus plângere. Și aceasta în condițiile în care Amstafful nu avea lesă și nici botniță și nu era înregistrat în evidențe conform legii.

Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC), care s-a constituit în urma morții tragice a lui Ionuț Anghel, copilul de 4 ani ucis, în anul 2013, de câinii fără stăpân din București, atrage atenția că mai multe state, printre care Danemarca și Canada, au adoptat legislații prin care au interzis rasele periculoase, iar numărul atacurilor asupra oamenilor și a animalelor de companie a scăzut semnificativ. Danemarca, spre exemplu, a interzis 13 rase de câini agresivi.

Stăpâni pe propria răspundere

Stăpânii legali trebuie să aibă peste 18 ani, să nu aibă cazier, să declare animalul la secția de poliție de care aparține domiciliul și să aibă capacitate deplină de exercițiu. Mai exact, să fie sănătoși psihic. Însă, în legea care guvernează de­ținerea câinilor de luptă nu este prevăzută, din păcate, și obligația ca deți­nătorul să aducă un aviz psihiatric, atunci când achizi­ționează și se înregistrează ca  stăpân al unui astfel de animal, ci doar o declarație pe propria răs­pundere.

IREC precizează că, în ultimii ani, a existat o singură campanie de verificări din partea Poliției, în 2018, dar fără să determine schimbarea reală a comportamentului ires­ponsabil dovedit de mulți deținători ai acestor câini. Campania a venit în urma unui val de atacuri deosebit de grave din partea patrupedelor deținute în mod irespon­sabil.

Conform legislației din România, cei mai periculoși câini de luptă și de atac sunt din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, urmați de American Staffordshire Terrier (cunoscut ca Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Prin câini agresivi se înțelege însă orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Legea prevede confiscarea animalului doar după condamnarea stăpânului

Fiind membru al familiei Bull și Terrier, deținerea Amstaffului poate fi restricționată în diferite părți ale lumii. Aceste regulamente variază, de la restricționarea deține­rii rasei (trebuie să poarte botniță pe spațiul public) până la interzicerea completă a acesteia.

În România, deținerea rasei este restricționată de Ordonanța privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, nr. 55/2002. Amstafful intră la Articolul I lit. b). Conform Ordonanței, deținătorii acestor câini trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani. Accesul câinilor pe spațiile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă. Câinii se înregistrează la secția de poliție în raza căreia este domiciliat proprietarul.

În primă fază, organele de poliție avertizează proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui să ia toate măsurile pentru prevenirea comportamentului agresiv. Dacă proprietarii nu iau măsuri, poliția poate dispune plasarea câinelui într-un adăpost, în cazul în care pericolul avut în vedere se menține. Cheltuielile generate de între­ținerea câinelui se suportă de către deținător. La articolul 15 al Ordonanței se arată că ridicarea câinilor în vederea confiscării se face de către poliție, cu sprijinul personalului instruit în acest sens, angajat al consiliilor locale, în termen de cel mult două zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În această situație, câinii agresivi vor fi cazați în adăposturile Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Apoi, animalele sunt plasate în grija organizațiilor pentru protecția animalelor, care vor proceda conform reglemen­tărilor proprii.

Peste 32.000 de câini înregistrați în România

Controalele efectuate de Poliția Română în anul 2018 au scos la iveală faptul că peste 32.000 de câini erau înregistrați oficial, în țara noastră. Baza legală pentru deținerea unor astfel de patrupede este O.U.G. 55/2002 și Legea nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit legii, câinii peri­culoși sunt cei aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Deși sunt interziși la vânzare, pe internet sunt numeroase oferte.

Accesul în spații publice, doar cu botniță și lesă

Un articol al OUG 55/2002 prevede că introducerea în țară sau comercializarea câinilor de luptă și de atac constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Totodată, sunt considerați câini agresivi cei care, fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați în acest scop.

Potrivit legislației, proprietarii sau deținătorii câinilor periculoși ori agresivi au obligația să depună la Poliție în zona unde este ținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menționate și o declarație pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie și existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.

De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunțe la Poliție, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd

ani­malul, dacă acesta moare sau este înstrăinat. Accesul câinilor de luptă și de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părțile comune ale imobilelor unde sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniță și sunt ținute în zgardă și lesă sau ham. Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile

publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniță și fără lesă. De asemenea, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop și participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparțin, importul sau comercializarea câinilor de luptă și de atac, reproducția câinilor de luptă și de atac care nu au acte de ori­gine recunoscute de Asociația Chinologică Română, abandonarea câinilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker