joi, 24 septembrie 2020

Cum a devenit medicul Adrian Zoican bombă epidemiologică

UPDATE

Miercuri, soția medicului Adrian Zoican a primit de asemenea rezultat pozitiv la testarea pentru SARS-CoV2, dar și unul dintre cei doi copii. Ecaterina Zoican este medic în Spitalul Județean.

Autorităţile judeţene s-ar putea confrunta cu unul dintre cele mai complicate cazuri de transmitere a virusului SARS-Cov2 în rândul comunităţii buzoiene, după ce şeful Unităţii Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, medicul Adrian Zoican, candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Buzău, a anunţat pe Facebook că este infectat. Anunţul a creat panică atât în rândul colegilor de partid, dar şi al membrilor Consiliului Judeţean şi al angajaţilor acestei instituţii, Zoican fiind şi consilier judeţean.

Săptămâna trecută, urgentistul a participat la un curs  pe litoral alături de alţi consilieri judeţeni. Potrivit şansanews.ro, care citează surse din Consiliul Judeţean, toţi aleşii jude­ţeni liberali – cu două excepţii, Claudiu Carpen şi Grigore Nedelcu – ar fi fost la cursul organizat la Mamaia. De asemenea, ar mai fi participat la curs Adrian Ghiveciu şi Corina Monica Holban de la PSRO, Mihai Cristescu şi Nicolae Voinea de la ALDE, Cornel Pitiş şi Alexandru Buşcu de la PSD, Liviu Ciolan, directorul economic al Consiliului Judeţean, două consiliere de la Departamentul Cabinet din Consiliul Judeţean, iar preşedintele instituţiei, Petre Emanoil Neagu, ar fi stat o singură zi, scrie şansanews.ro.

Astfel, organizarea şedinţei extraordinare a Consiliului ­Ju­d­e­ţean, programată pentru astăzi, a fost pusă sub semnul întrebării până aseară, când s-a decis că aceasta va avea loc în condiţii normale, dar cu doctorul Zoican prin telefon. la ora închiderii ediţiei, pusă sub semnul întrebării.

Îngrijorare este şi la sediul PNL. Pe pagina de Facebook au fost postate în week-end fotografii cu medicul Zoican în campanie de strângere de semnături chiar în faţa sediului PNL, de lângă Palatul Comunal, alături de două simpatizante, dar şi de un coleg de partid. O eventuală anchetă epidemiologică ar trebui să scoată la iveală numărul contactelor pe care Zoican le-a avut în ultimele două săptămâni.

Urgentistul Zoican a declarat presei că nu poate spune clar unde s-a infectat. El a spus că este posibil să fi luat virusul de la mare sau din spital, unde, deşi se respectă regulile, ,,oricând se poate întâmpla un accident”, după cum a declarat acesta pentru Digi24. ,,Perioada de incubaţie e de 14 zile, am fost şi la spital în acest timp, am fost şi în alte locuri, dar e o patologie care e în comunitate, te poţi îmbolnăvi de oriunde. Dacă lucrez la UPU, ­pro­babilitatea mare e să iau din UPU, pentru că acolo vin foarte multe persoane, dar poate fi şi din altă parte”, a declarat Zoican pentru şansanews.ro.

Aşa cum a contractat virusul, dacă asta s-a întâmplat, la fel îl putea împrăştia, fără să ştie, în Spitalul Judeţean şi în alte locaţii unde a fost prezent dat fiind că medicul Adrian Zoican este un cetăţean care prin natura meseriei şi a funcţiei are contact cu un număr nedefinit de persoane.

Acesta este şi motivul pentru care urgentistul Adrian Zoican, după ce a aflat rezultatul pozitiv al testului pentru COVID 19, a anunţat încă de luni seară, pe pagina de Facebook: ,,Dragi prieteni, vă aduc la cunoştinţă că în cursul zilei de astăzi mi-am recoltat un virocult SARS-COV2, deoarece în seara zilei precedente am prezentat dureri musculare şi o uşoară rinită, simptomatologie care nu s-a repetat şi astăzi. Cu toate acestea, testul s-a dovedit a fi pozitiv. De aceea, îi rog pe toţi cei care au intrat în contact cu mine în ultimele zile, în cazul în care devin simptomatici, să se adreseze la UPU-SMURD pentru a cere ajutor medical. Deşi am ­respectat măsurile de distanţare, regulile de igienă şi de protecţie, există totuşi un risc minim de contaminare. Vă doresc multă sănătate şi vă rog să daţi dovadă de ­res­ponsabilitate în relaţiile sociale respectând regulile mai sus prezentate. Să aveţi o zi bună!”. Medicul Adrian Zoican a mai declarat că este internat în spital şi că va rămâne acolo până la negativare.

În ultimele luni, mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au fost declarate focare de infecţie cu noul coronavirus. Ultima este secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, unde până luni erau zece cazuri confirmate cu SARS-CoV2 în rândul personalului medical.

Primul candidat buzoian infectat cu coronavirus

Felix Rache, preşedinte al organizaţiei judeţene a PRO România, vicepre­şe­dinte naţional al partidului condus de Victor Ponta şi candidat al acestei formaţiuni politice la funcţia de primar al municipiului Rm. Sărat, a fost găsit şi el pozitiv pentru coronavirus şi a fost internat împreună cu soţia şi copilul. El a declarat că, deşi a fost internat împreună cu familia, copilul lui nu a avut nicium simptom reprezentativ coronavirusului. În plus, acesta a mai declarat că toţi trei au fost externaţi sănătoşi.

,,Am stat 15 zile internat la Matei Balş. Copilul a fost asimptomatic, eu şi soţia mea am avut ceva simptome. Culmea, la internare, ea tuşea, eu nu aveam nimic. Dar la control, eu aveam probleme pulmonare. Soţia mea a făcut testul la sfatul doctorului Rafila, apoi am fost şi eu şi copilul. Când eşti internat, vezi doar nişte ochi în combinezoane. Vreau să le mulţumesc acelor ochi de la Matei Balş. Sunt aici datorită acelor ochi. Vreau să le mulţumesc şi celor din presă care nu au abordat subiectul şi ne-au respectat dreptul la intimitate, astfel încât să putem anunţa noi familia. Vă dau şi un breaking news. Virusul nu are culoare politică. M-a sunat domnul Ciolacu, şi nu m-a sunat ca să mă întrebe dacă sunt pesedist sau asimptomatic. Ci ca să mă întrebe dacă sunt bine”, a declarat Felix Rache.

loading...
error: Content is protected !!