Economic

Cu un nou proiect la Galați, Grupul Eximprod intră în liga mare a dezvoltatorilor de proiecte verzi din România

Asociații firmei buzoiene Eximprod, Gheorghe Mano­le și Vasile Domente, au obținut, la finalul anului trecut, un aviz tehnic de racordare pentru un parc eolian de 38,4 MW în Galați. Cu acest proiect în palmares, cei doi buzoieni intră în lumea marilor dezvoltatori de proiecte regenerabile, cu un portofoliu total de 524 MW, deținut direct sau în parteneriat cu alți dezvoltatori.

Smart Power Generation este compania de proiect, deținută în proporții egale de Gheorghe Manole și Vasile Domente, care a obținut la finalul ­anu­lui trecut avizul tehnic de racordare, în zona acoperită de Electrica Distribuție Muntenia-Nord, pentru un parc eolian de 38,4 MW. Pornind de la datele din piață, pentru realizarea unui proiect de o astfel de dimensiune, ar fi necesare investiții de circa 55 milioane euro. Acesta este însă cel de-al treilea proiect pe care cei doi îl dezvoltă, devenind astfel unii dintre cei mai puternici jucători din noul val de regenerabile.

Alături de ei, Emanuel Muntmark, un om de afa­ceri suedez, este la rândul său aliniat la startul noilor proiecte verzi, după ce în perioada 2009-2014 a devenit cel mai puternic dezvoltator local de eoliene.

De asemenea, compania Omega Eolian Project a obținut, la finalul lunii martie, avizul de racordare la rețea pentru un parc eolian de 120 MW în Buzău, data pentru finalizarea lucrărilor fiind 2024, potri­vit datelor publice de pe site-ul transportatorului național de energie Transelectrica. Potrivit informațiilor disponibile, pentru a monta 1 MW într-un parc eolian este necesară o investiție de circa 1,5 milioane de euro, astfel că întregul parc poate fi evaluat la 180 de milioane de euro, conform zf.ro. Mai exact, la Buzău se vor face racordări în antenă la barele stației 220 (400)/110/20 kV, Stâlpu, într-o celulă LES 110 kV. Acest proiect va traversa mai multe localități din Buzău, printre care Coste­ști, Movila Banului și Largu. Dacă în luna mai proiectul era în stadiu de negociere cu investitorii, în prezent a început să prindă contur. În Stâlpu vor fi amplasate opt eoliene cu o pu­tere de șase MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri. Parcul eolian va transforma puterea stațiilor de la 110 la 400 kV.

 

Articole similare