Actualitate

Cu cinci ani de voluntariat, Oana Ristea caută colegi care să schimbe lumea copiilor abandonați

Buzoianca Oana Ristea, pasionată de tot ce înseamnă natură și protecția mediului, este biolog și cercetător la Apele Române. Are o bogată experiență în activități pe teme ecologice, desfășurate, în special, cu copiii și adolescenții.

Una dintre cele mai recente activități de acest fel este cea pe care a realizat-o zilele trecute în cadrul proiectului „Școala din Parc”, în Parcul Tineretului, unde a avut loc evenimentul „O picătură de APĂ, o picătură de VIAȚĂ”. Este vorba despre o activitate în care copiii au participat la un laborator în natură, susținut de Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița și de „Ținutul Buzăului”, care s-a desfășurat în cadrul programului educațional „Școala din Parc”, susținut de Primărie și de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” .

De asemenea, o altă activitate recentă este cea de la „Eco-Fest”, desfășurat la Aluniș. Aici, Oana Ristea a participat atât ca reprezentant al Apelor Române, instituție în care își desfășoară activitatea ca cercetător, cât și ca voluntar al unei organizații neguvernamentale, împreună cu opt adolescenți din centrul pentru copiii abandonați. Este vorba despre „Ajungem MARI”, organizație în care Oana face voluntariat de cinci ani. Și pentru că „Ajungem MARI”, cel mai mare program educațional pentru copiii instituționalizați din România, începe o nouă campanie de recrutare de voluntari care să vină în sprijinul celor 60 de copii din Buzău și Râmnicu Sărat, Oana și-ar dori ca mai mulți buzoieni să i se alăture în acest demers. Copiii ar avea nevoie de 40 de oameni buni, cu suflet mare și dorință de a ajuta, care să le devină prieteni, modele, pe care copiii să se bazeze în momente importante din viața lor.

Oana are 49 ani și este de cinci ani alături de minunata echipă „Ajungem MARI”. Ea povestește că motivația principală pentru care este voluntar la „Ajungem MARI” este aceea că iubește copiii, lucru care se vede și din modul în care organizează activitățile în care îi implică, multe dintre ele fiind proiecte de mediu și acțiuni de ecologizare. Povestește că prima ei zi ca voluntar a fost plină de emoție și s-a simțit cam la fel cu prima zi în care a pășit pe porțile școlii: „M-a impresionat bucuria copiilor atunci când te văd, o bucurie care nu este mimată din complezență, ci este una plină de sinceritate”, mărturisește Oana Ristea.

Ca orice început, și acesta a fost marcat de unele rețineri și temeri despre care Oana vorbește deschis: „Mi-a fost teamă că voi fi impresionată de situația lor astfel încât să nu pot face față momentului și să mă blochez. Această temere a trecut odată cu rostirea numelui”. Dacă voluntariatul este în principal despre cum pot oamenii mari să vină în sprijinul copiilor abandonați, este bine de știut că acest gen de activitate îl îmbogățește pe cel ce o face cu experiențe de neuitat. Oana spune că și pe ea a schimbat-o: „Mă împlinește, mă umple de energie. Voluntariatul este ceva reciproc, DAI și PRIMEȘTI”. Și cu această energie au trecut cinci ani în care a avut parte de multe reușite care par poate mărunte la prima vedere, dar care contează foarte mult în parcursul educațional al acestor copii. „Au fost multe momente, mărunte, care m-au făcut mândră de copii: o poezie sau cântecel interpretat perfect la serbare, memorarea înmulțirii cu 8, cu 9, notă mare la Matematică, nota foarte bună la Bacalaureat și reușita la admitere la facultate”, mărturisește Oana Ristea. Dintre toate activitățile desfășurate cu copiii, îi rămân la suflet ieșirile în natură organizate cu aceștia, poate și pentru că ea consideră că cei mai importanți în schimbarea comportamentului actual față de natură sunt copiii, pentru că acest lucru le aduce bucurie, și nu în ultimul rând pentru că este convinsă că educația pentru mediu trebuie să fie făcută prin demonstrație, experiment și exemple, ca o poveste în care, la final, să descopere cât de minunată este natura. Dar, pentru a ști cum și unde să acționeze, trebuie, mai întâi, ca aceștia să iubească natura și să înțeleagă procesele complexe prezente între diferite componente ale mediului. „Îmi plac ieșirile organizate, pentru că atunci copiii sunt cei mai fericiți”, mai spune Oana. Ea recunoaște că „au fost și momente dificile! Când ai anumite așteptări legate de o întâlnire, dar nu primești ce aștepți. Am învățat să nu am așteptări, ci să las fiecare întâlnire să mă surprindă, deoarece, ca fiecare dintre noi, și acești copilași au zile bune și zile mai puțin bune. Atunci e bine să nu forțezi, să aștepți <să vină> acel copil spre tine”.

Având aceste experiențe personale, Oana le transmite celor care se gândesc să facă voluntariat că „fiecare moment amânat te îndepărtează de o experiență și de trăiri pe care altceva nu ți le poate aduce”. Ea a participat și la grupurile de suport, la întâlnirile cu psihologul, întâlniri pe care le apreciază și despre care spune: „Fiecare întâlnire cu ceilalți voluntari este o etapă din experiența voluntariatului. Te învață, te modelează. Faptul că facem parte din aceeași POVESTE ne-a dat curaj și inspirație pentru fiecare întâlnire cu copiii”.

Cum schimbă voluntarii lumea copiilor abandonați

Lumea copiilor abandonați poate fi schimbată chiar dacă statisticile nu sunt deloc încurajatoare. Încurajator este faptul că sunt oameni precum Oana Ristea care doresc să ajute și o fac cât de mult posibil. „Schimbăm lumea cu pași mici… este sloganul meu de suflet și mă bucur că fac parte din această LUME!”, spune Oana Ristea.

Conform datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, peste 42.000 de copii se aflau în sistemul de protecție specială la sfârșitul anului 2022. Dintre aceștia, aproximativ 12.000 de copii cresc în afara unui mediu familial, în instituții de stat -centre de plasament, căsuțe și apartamente de tip familial – și au nevoie cel mai mult de ajutor. Copiii din sistemul de protecție își trăiesc viața cu griji, frici și anxietate. Simt că nu au putere să meargă mai departe și să lupte cu traumele emoționale. Cu ajutorul unei rețele de voluntari în București și în 24 de județe din țară, „Ajungem MARI” vine în sprijinul copiilor pentru a le oferi șansa la un viitor mai bun.

De nouă ani, peste 10.000 de voluntari și-au dedicat trei ore pe săptămână din timpul lor pentru a ajuta copiii instituționalizați să se integreze în societate, să aibă o viață mai bună. Îi ajută la teme, merg cu ei la muzeu, dau mai departe pasiunea lor, îi duc la antrenamente. Le oferă iubire, încredere și afecțiune. „Am adunat în cei nouă ani peste 520.000 de ore de voluntariat pentru copiii din sistemul de protecție. Pentru noi nu e doar un număr, ci șansa reală ca acești copii să aibă o viață mai bună. Am văzut copii care și-au descoperit pasiunea cu ajutorul voluntarilor, iar acum au transformat-o într-un job. Copii care au intrat la liceu sau la facultate cu note foarte bune, după ce fuseseră pe punctul de a nu trece clasa. Au învățat să aibă încredere în ei, doar pentru că cineva i-a ascultat, a stat de vorbă cu ei și i-a susținut. Avem copii care au ieșit din sistemul de protecție și au devenit ei înșiși voluntari. Pentru că au înțeles forța pe care o are acest <și tu poți> de a schimba viața unui copil mai puțin norocos. De la a fi abandonat la a fi parte dintr-o comunitate. Este datoria noastră să facem bine ca să fim bine”, spune Vivianda Nicolae, vicepreședinte Ajungem MARI.

„Avem atât de multe de învățat de la copiii din sistemul de protecție! Cum să împarți, cum să te bucuri de ceea ce primești, cum să spui <mulțumesc>, dar, cel mai important, cum să zâmbești. Chiar dacă nu provin din cel mai vesel mediu, nici pe departe, au cele mai frumoase zâmbete din lume”, remarcă Denisa Agafiței, voluntar Ajungem MARI.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI

Copiii au mare nevoie de implicare și stabilitate. E important ca voluntarii care se alătură programului să rămână cu ei o perioadă mai îndelungată, să nu dispară brusc din vieţile lor și să fie abandonați din nou.

Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial – durează opt luni, din 15 noiembrie 2023 până în 30 iunie 2024.

Voluntarii ar urma să-și petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor. Copiii au nevoie de pregătire școlară, consiliere vocațională, excursii, și mai presus de orice, de un prieten.

Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani, fără limită superioară de vârstă. Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni care au în comun dorinţa de a ajuta copiii abandonați. Ei devin pentru copii nu doar profesori și prieteni mai mari, ci și modele în viață, pentru că vrem ca tinerii și copiii noștri să se simtă acceptaţi şi încurajați mereu.

Cum te înscrii în familia de voluntari „Ajungem MARI”

Oricine își dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 1 octombrie pe https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/.

Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. La finalul modulului, voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați.˝

„Ajungem MARI” este cel mai mare program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi pe www.ajungemmari.ro.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker