Economic

Cu cât este mai scumpă masa de Paște față de anul trecut

Buzoienii vor plăti mai mult în 2022 pentru masa de Paște cu cel puțin 70 de lei, pentru că în coșul de cumpărături nu există nici măcar un produs tradițional care să aibă același preț ca anul trecut.

Mielul este produsul care are cel mai ridicat preț, fiind mai scump cu 35 la sută decât în anul 2021. Dacă în marile magazine prețul unui kilogram de miel depășește 50 de lei, în Piața Centrală este 40 de lei (față de 32 de lei anul trecut). Și dacă vor să plătească și mai puțin pe kilogramul de miel, buzoienii mai au o opțiune: să meargă direct la cioban! O afacere bună, pentru că prețul pentru un kilogram de miel în viu este 20 de lei (față de 15 lei anul trecut) și chiar 30 de lei tăiat (față de 24 de lei anul trecut). Dar există și un dezavantaj pentru cei care aleg să meargă direct la ciobani: nu pot cumpăra doar un kilogram de carne de miel, ci trebuie să cumpere întreg mielul, în schimb, în magazine sau în piețe au parte de aceste avantaje. Totuși, carnea de miel în magazine este cu aproape 18 lei mai scumpă față de anul trecut.

Și nu doar carnea s-a scumpit. Pentru un cozonac, gospodinele vor lăsa în supermarket mai mult cu 11 lei, pentru că au crescut prețurile pentru materia primă. Și ouăle s-au scumpit, la fel și vopseaua pe care o folosesc pentru a le înroși. Prin urmare, înroșitul ouălor, principala tradiție de Paște, va costa cu 6 lei mai mult, având în vedere că pentru 10 ouă buzoienii nu vor mai plăti 7 lei, ci 11 , și pentru o vopsea de ouă (pentru 20 de ouă) 4,5 lei, de la 2,5 lei anul trecut. Gospodinele care vor să prepare acasă pasca vor plăti mai mult pentru ingrediente, pentru că prețul acestora a crescut semnificativ, fie că este vorba despre făină, ulei, zahăr sau brânză. Uleiul este produsul pentru care la casă vom lăsa cu 5 lei mai mult, dar nici făina nu este ieftină, prețul fiind ridicat cu mai bine de o treime.

Cei care, din diferite motive, nu vor să cumpere miel, pot înlocui carnea de miel cu cea de curcan sau de porc. Astfel, pentru a avea pe masa de Paște o pulpă de curcan dezosată, buzoienii vor plăti 18 de lei în supermarket, în timp ce pieptul de curcan dezosat ajunge și la 40 de lei, cât kilogramul de miel din Piața Centrală.

Cu toate acestea, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la produsele lactate și la pâine. De exemplu, în prezent untul este mai scump cu 12 procente, iar laptele cu 15. Astfel, dacă anul trecut pentru o rolă de cașcaval de 350 de grame lăsam la casă 16,5 lei, anul acesta același produs îl cumpărăm cu 20 de lei.

Și pâinea se află în topul scumpirilor. Pentru un kilogram de pâine feliată, românii trebuie să plătească doi lei în plus. Și aprovizionarea din piață ne va costa mai mult. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la cartofi, de 30 de procente.

În total, anul trecut pentru cele câteva produse obligatorii de pe masa de Paște se plăteau 225 de lei. Anul acesta, același coș de cumpărături se apropie de 300 de lei, adică cu aproximativ 70 de lei mai mult.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker