Administrație

Cu cât cresc salariile primarilor și al președintelui Consiliului Județean. Ce se întâmplă în alte țări europene

Curtea Constituțională a României a respins o sesizare a Uniunii Salvați România împotriva legii prin care se majorează indemnizația primarilor și șefilor de consilii județene. Astfel, aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile aleșilor locali este constituţională, așadar rămâne în vigoare legea adoptată pe 27 septembrie 2022, prin care se măresc salariile primarilor și președinților de consilii județene.

Concret, salariile celor vizați de noua lege sa calculează în prezent în funcție de un coeficient raportat la salariul minim pe economie. Deși salariul minim în România a crescut de la 2.080 la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, Guvernul a decis în 2019 ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate tot în funcție de salariul minim din 2019, de 2.080. Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă, în 2021 respectiv 2022, astfel că indemnizațiile sunt calculate în funcție de salariul minim de 2.080 de lei, cu toate că acesta a ajuns la 2.300 de lei în 2021

Primarul general al Capitalei, cel mai avantajat

Astfel, conform noii legi, cel mai avantajat este primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care are un coeficient de 10. Altfel spus, de la salariul actual de 20.800 de lei, edilul Bucureștiului va primi de luna viitoare cu 2.200 de lei mai mult, adică 23.000 de lei. Următorii principali beneficiari sunt viceprimarul Capitalei, președinții de Consilii Județene, primarii municipiilor reședință de județ, și primarii de sector, care au un coeficient de 9. Concret, aceștia au în acest moment o indemnizație de 18.720 de lei, iar de luna viitoare vor primi în cont cu 1.980 de lei mai mult, adică 20.700 de lei.

De cealaltă parte, creșterea salariilor pentru primarii de comune este considerabil mai mică, coeficientul venitului pentru aceștia fiind încadrat în funcție de numărul de locuitori al comunei ori orașului pe care îl conduc. Primarul unei comune care are sub 3.000 de locuitori primește acum un salariu de 8.320 de lei, care, după mărire, va fi 9.200 de lei

Nici primarii orașelor cu locuitori între 20.000 și 50.000 de locuitori nu se bucură de o creștere a salariilor la fel de spectaculoasă cu cea a baronilor. Cu un coeficient de 6,5, aceștia au în prezent un salariu de 13.520 de lei, care va crește la 14.950 de lei.

Coaliția a motivat necesitatea creșterii salariale prin faptul „că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală”. De cealaltă parte, USR a invocat încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor. Mai mult, în sesizarea de la Curtea Constituțională, opoziția remarca faptul că actul normativ nu indica sursa de finanțare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Salariile primarilor în Europa: modelul fix vs. modelul variat

În Europa există, în linii mari, două modele pentru calculul salariilor primarilor, respectiv modelul fix și modelul variat, arată o analiză PSNews.

În Germania și Luxemburg de pildă, remunerarea primarilor este fixă. Calculul salariilor se face în funcție de landuri și de mărimea orașelor. Primarul Berlinului are un salariu anual de bază de aproximativ 168.000 de euro, adică aproximativ 14.000 de euro pe lună. Aici trebuie notat că pe lângă această atribuție, primarul mai are și atribuții importante în landul respectiv. Pe de altă parte, primarii din orașe ceva mai mici precum Köln și München câștigă 143.000 de euro și, respectiv, 147.000 de euro anual, adică undeva la 12.000 de euro și 12.250 de euro respectiv. Primarii din orașe chiar mai mici, primesc încă și mai puțin. În Ingolstadt, Saarbrücken sau Osnabrück, primarii primesc puțin peste 100.000 de euro pe an, adică undeva la 8.000 de euro pe lună, cam de două ori mai puțin decât primarii din marile municipii din România.

În Estonia, Regatul Unit, Elveția,  Suedia și Finlanda, fiecare municipalitate își gestionează propria grilă de salarizare. Prin urmare nu există un salariu fix pentru primari. Salariile acestora pot fi indexate în funcție de diferiți indicatori macroeconomici precum rata inflației sau media națională a salariilor. În felul acesta nu se creează discrepanțe majore și privilegii între populația de rând și guvernanți. În plus, aceasta este o modalitate bună de a nu afecta bugetele naționale prin plata unor salarii nesustenabile.

În Polonia de pildă, există o regulă. Salariile consilierilor sunt limitate la dublul salariului minim. Prin urmare, un consilier nu poate primi mai mult decât dublul salariului minim, indiferent de mărimea acestuia. Salariile sunt indexate pe baza unui indice ponderat al costului vieții calculat anual în unele zone precum Flandra, în Belgia. În Portugalia, indexarea este legată de salariul președintelui țării.

Ca date exacte, primarul orașului Tallinn, capitala Estoniei, primea în 2021 un salariu de 74.000 de euro anual, adică aproximativ 6.000 de euro lunar. În alte regiuni din Estonia există salarii mai mici. Primarul din Tartu era plătit cu 4.500 de euro pe lună, primarul din Kohtla-Järve, câștiga 4.320 de euro, primarul din Narva, era plătit cu 4.000 de euro, primarul din Rakvere câștiga 3.900 de euro, iar primarul din Keila, câștiga 3.550 de euro. Din cauza faptului că remunerația nu era fixă, ci era gestionată de municipalitate, în unele comune din mediul rural, primarii puteau avea salarii mai mari decât primarii din orașe. Primarul comunei Viimsi avea cel mai mare salariu, 4.738 de euro lunar, urmat fiind urmat de primarul din Saue, cu 4.200 de euro.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker