Actualitate

Criză de voluntari la Buzău

Organizația „Ajungem MARI” caută voluntari la Buzău pentru a lucra cu copiii din centrele de plasament din Buzău și Râmnicu Sărat, timp de două ore pe săptămână, și pentru a le oferi, astfel, o șansă la un viitor mai bun. Reprezentanții asociației speră ca în acest an școlar ce bate la ușă să fie mult mai mulți oameni care să dorească să ajute copiii instituționalizați, având în vedere că, anii trecuți, numărul buzoienilor dispuși să rupă din timpul lor pentru a-i ajuta a fost redus.

Emilia Mocan

„În Buzău găsim destul de greu voluntari și asta e o problemă de ceva ani. Nu există așa o cultură dezvoltată a voluntariatului în oraș și e greu să ajungem la oameni. Anul trecut am avut 44 de înscrieri în condițiile în care noi ne doream 45 de voluntari noi. Din numărul persoanelor înscrise, în jur de 40-50 la sută ajung să devină voluntari și să semneze contractul, după ce trec de toate etapele de selecție. Pentru anul acesta ne dorim 50 de voluntari, deci un necesar să se înscrie cel puțin 100 persoane”, spune Emilia Mocan, director program național „Ajungem MARI”.

Perioada de înscrieri este august-septembrie, iar testarea psihologică, interviul şi trainingul încep imediat după aceasta. Toate detaliile despre înscriere şi etapele de selecţie şi pregătire se regăsesc pe www.ajungemmari.ro

Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.

Majoritatea voluntarilor, liceeni cu vârsta între 16 și 19 ani

Voluntariatul are darul de a responsabiliza persoana implicată, a o învăţa cum să își gestioneze timpul și, nu în ultimul rând, îi oferă anumite competenţe care o vor ajuta la un moment dat în carieră. Pe de altă parte, nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la binele comunității din care faci parte sau că ai ajutat nişte copii mai puţin norocoși în viață. Și nu am epuizat lista lucrurilor bune care li se întâmplă celor care își fac curaj să dea o mână de ajutor copiilor cu care soarta a fost potrivnică.

Voluntariatul îi ajută pe cei implicați, mai ales dacă aceștia se află la vârsta adolescenței, să se conecteze la ce se întâmplă în lume, îi va face să se simtă împliniți, le va deschide calea spre noi prietenii. În aceste condiții, adolescenții și tinerii ar trebui să se afle în primele rânduri pentru un voluntariat precum cel propus de această organizație neguvernamentală. Și chiar așa se și întâmplă; numai că aceștia, spune directorul programului național „Ajungem MARI”, rămân în program cel mult până în clasa a XII-a, când sunt preocupați și alocă timp mai mult examenelor de Bacalaureat și de admitere la facultate.

„Sunt mulți voluntari liceeni, cu vârsta cuprinsă între  16 și 19 ani, care, din păcate, nu stau așa mult în program, pentru că ajung în clasa a XII-a, când e nevoie să dedice timp pentru Bacalaureat și admitere la facultate și atunci renunță la voluntariat. Ne dorim să avem și tineri, însă noi ne-am dori mai mult adulți și oameni cu joburi care au și o experiență de viață mai mare, cu atât mai mult cu cât în Buzău sunt mulți adolescenți cu care lucrăm și atunci au nevoie de modele de viață, de oameni care să-i pregătească pentru ieșirea din sistem”, explică Emilia Mocan.

Din fericire, sunt și voluntari care rămân în program mai mulți ani. Despre aceștia, directorul programului național „Ajungem MARI” face următoarele precizări: „Au rămas în prezent doar 15 voluntari pe Buzău și Râmnicu Sărat; majoritatea o reprezintă voluntarii la căsuțele de tip familial din Râmnicu Sărat. Printre ei sunt și voluntari cu experiență; nu sunt chiar de la început, dar avem voluntari care ne sunt alături de trei și chiar patru ani. De exemplu, coordonatoarea de la Râmnicu Sărat, Iuliana, este un om minunat, voluntar și coordonator din 2019. La fel și la Buzău, Oana, care este și coordonator, este alături de noi de patru ani de zile și mai avem o altă voluntară care de trei ani merge constant la copii”, spune Emilia Mocan.

Ce activități de voluntariat se desfășoară la Buzău

„Avem aproximativ 60 de copii în Centrul Râmnicu Sărat și cam la fel în Buzău. În Buzău avem adolescenți de la 13-14 ani în sus. Sunt copii minunați, cu mult potențial, dornici de activități. Au nevoie de multă îndrumare, de modele de viață, adulți de încredere care să-i ghideze, au nevoie de încurajare, motivare și afecțiune. Ca activități, se lucrează mult pe teme și meditații, pregătire și recuperare școlară, în funcție de nevoile lor.

În plus, facem și multe ateliere creative de handmade, jocuri și activități de dezvoltare personală. Și avem suporturi de curs de educație financiară și antreprenorială, educație pentru sănătate, curs despre relații sănătoase și prietenii adevărate, siguranța online și cursul de viață independentă de care au mare nevoie toți pentru a-i pregăti pentru părăsirea sistemului de protecție.

Pe lângă aceste activități, mai organizăm – mai ales în perioada asta -, multe ieșiri și excursii cu ei la teatru, spectacole, film, în parcuri, drumeții în natură, parcuri de aventură etc., pentru că acești copii sunt dornici să iasă și să descopere lumea din afara centrelor”, afirmă Emilia Mocan, director program național „Ajungem MARI”.

Modulul de voluntariat este de minim 8 luni

Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial – durează 8 luni, din 15 noiembrie 2022 până în 30 iunie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în vieţile lor şi de încrederea că dacă îşi pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea subit din viața lor.

Se lucrează două ore pe săptămână cu copiii, fizic, dar şi online, dacă nu există posibilitatea de a merge direct la beneficiarii proiectului, iar doritorii vor trece iniţial printr-un proces de selecţie şi pregătire. Nu se dau teste de cultură generală, ci sunt etape menite să faciliteze selectarea oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul pe care se pregătesc să şi-l asume şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung.

Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi, implicați și dornici să îi ajute într-adevăr pe copii. În campaniile precedente, peste 9.000 de voluntari ai organizației au ajuns la mii de copii din București și alte 24 județe din țară, inclusiv în Buzău. Au făcut cu ei meditaţii, i-au dus la cursuri vocaţionale, în tabere şi excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie şi, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral şi emoţional.

Povestea Iulianei

Iuliana Baciu-Ersen

În luna septembrie 2021, OPINIA publica povestea unui cadru militar în rezervă în vârstă de 58 de ani, Iuliana Baciu-Ersen, din Râmnicu Sărat, care s-a alăturat echi-pei de voluntari în urmă cu trei ani, într-un moment de cumpănă al vieții, decizie care s-a dovedit o alegere foarte bună. Iuliana Baciu-Ersen, acum coordonatorul „Ajungem MARI” Rm. Sărat, a împărtășit din experiența ei de voluntar.

„În ziua în care am îm-plinit 40 de ani, am primit rezultatul unei analize. Erau vești proaste. Atunci a fost momentul în care am realizat că e posibil să nu mai am timp să fac ceea ce visam, lucruri pe care le tot amânam. După un an de chimiote-ra-pie, boala a dispărut, așa că am desenat în minte lista de dorințe pentru sufletul meu. De atunci am aniversat fiecare an trecut cu câte o dorință împlinită: am sărit cu parașuta, am călătorit, am luat permisul pentru motocicletă, am călărit. Aveam co-pii, construisem o casă, plan-tasem un pom, mai lipsea să fac ceva care să conteze în viața cuiva. Așa am ajuns să fac voluntariat. Prima experiență a fost prin prietenii mei, motocicliștii de la o organizație umanitară, alături de care am turnat fundațiile a 40 de case, în Bacău. Câteva săptămâni la rând îmi venea să cânt și să dansez tot timpul. Adormeam și mă tre-zeam cu o stare de bine cu așa de mare intensitate pe care niciuna din dorințele împli-nite nu mi le-a dat. Atunci am simțit nevoia să fac ceva pe termen lung și nu doar câteva zile pe an.

În scurt timp a apărut o campanie de recrutare pentru voluntari «Ajungem MARI» și am aplicat grație încurajărilor copiilor mei. Când am fost la interviu și am văzut mulți studenți, mă gândeam că nu mă acceptă pentru că eram mai în vârstă decât ei. Dar le-am spus intervievatorilor că o să fac cum am făcut cu copiii mei de acasă și mi-am câștigat locul. Direcția de Protecție a Copilului găzduiește copii aflați în dificultate în căsuțe în care sunt băieți și fete de mai multe vârste. Fiecare căsuță are educatori de zi și de noapte – nu rămân singuri niciodată – și bucătar, iar o asistentă medicală poate interveni în caz de nevoie. Copiilor nu le lipsește nimic material – primesc îmbră-căminte și chiar și bani. Dar ei au alte nevoi, pe astea încercăm noi, voluntarii din programul «Ajungem MARI», să le acoperim. Au nevoie de sprijin, de îndrumare. În prima zi ca voluntar am avut emoții mai ceva ca în prima zi de școală. Când am ajuns în căsuță, teama mea cea mai mare era că, din dorința de a le face bine, să nu fac ceva greșit. Nu eram sigură pe mine, nu știam dacă e bine pentru ei”, își amintește Iuliana Baciu-Er-sen.

Începutul ca voluntar es-te plin de întrebări, dar Iuliana Baciu-Ersen spune că a beneficiat de suportul co-legilor care au ajutat-o să învețe să gestioneze problemele emoționale ale copiilor. La rândul ei vorbește despre acest început pentru a da încredere viitorilor voluntari.

„Dar nu am fost niciodată singură. Am avut mereu suportul colegilor volun-tari, care au împăr-tășit din experiențele lor la în-tâlnirile lunare, a membrilor programului sau a specialiștilor cu care am fă-cut training-uri. Psihologul programului ne învăța cum să gestionăm problemele emoționale ale copiilor; un expert ne-a explicat cum să identificăm cazuri în care o fată ar putea fi în pericol de a cădea victimă traficului de persoane; la începutul pandemiei, un jurnalist ne-a fă-cut un training despre si-gu-ranța online.

Și copiii participă la tot felul de cursuri și activități. De exemplu, în pandemie au avut mare succes cursu–rile online de dezvoltare personală prin teatru și cel de canto. Câteva asistente au susținut un curs de educație sanitară, eu i-am învățat despre securitatea online și noțiuni de educație financiară. Am fost și la piscină acum două săptămâni cu ei, iar pentru week-end am făcut rost de invitații la teatru și la film. Am mai făcut și excursii”, povestește Iuliana Baciu-Ersen.

Mai mult, AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker