Sănătate

Covidul n-a murit odată cu restricțiile. Covidul se transformă

Sunt aproape două săptă­mâni de când Instituția Prefectului Buzău a anunțat că mass-media nu va mai primi raportul zilnic, întocmit de Direcția de Sănătate Publică, privind numărul pacienților infectați cu Sars-Cov-2 și numărul deceselor înregistrate într-un interval de 24 de ore.

Decizia este una pe plan național și a fost luată de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. O decizie deloc inspirată, dar anticipată de epidemiologul timișorean Octavian Jurma – unul dintre cei mai importanți cri­tici ai măsurilor sanitare luate haotic ori dictate politic de-a lungul celor doi ani de restricții cauzate de pandemia de coronavirus -, încă din data de 9 martie, când a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care atrage atenția că epidemia este departe de a se termina: „Deși în Rom­ânia sărbătorim ostentativ sfâr­șitul tiraniei măștii, pandemia nu a primit înștiin­țarea că s-a terminat și nici că ar trebui să devină și mai blândă decât <mult mai blândă>. Pandemia ne mulțu­mește în schimb că am hotă­rât oficial nu doar să o ­ig­norăm, ci și să o invităm, ­eli­minând orice piedică din calea sa. Dacă ne uităm un pic la ce se pregătește la ­orizont, vedem că Omicron produce în Asia un dezastru mult mai mare decât în oricare din valurile precedente. De asemenea, Omicron livrează mutații mai repede decât oricare altă variantă de până acum. Familia Omicron se mărește astfel cu varianta BA2.2, o versiune mai infecțioasă și aparent mai periculoasă decât BA2, care este deja 100% dominantă în Hong Kong și a ajuns și în UK. Ce vedeți în imagine nu este curba infectărilor, este curba deceselor! Noroc că până ajunge la noi vom renunța probabil și la raportarea cazurilor de COVID-19 și vom putea da vina pe radiațiile de la Cernobîl pentru morții din valul 6. BA2.2 pare să fie prima versiune adaptată să ocolească apărarea indusă de vaccin, un motiv în plus să adoptăm strategia vaccinare-plus (vaccin+mască+alte măsuri) și să nu abandonăm masca și vaccinarea. În perioada următoare trebuie să ne concentrăm pe siguranța copiilor mai ales în școli, unde valurile următoare vor lovi tot mai rău”, a fost mesajul transmis de Jurma pe Facebook.

Centrul Național de Coordonare și Conducere

Cu toate acestea, numă­rul cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să fie făcut public, zilnic, pe județe, chiar pe site-ul Mi­nisterului Sănătății. Astfel, chiar dacă restricțiile s-au ridicat, iar raportările zilnice ale direcțiilor de sănă­tate publică, prin intermediul prefecturilor, au dispărut în ceață, virusul nu pare a ne da pace. În ultima raportare primită de la DSP Buzău, în data de 12 martie, numărul cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2 era de 40, dintre care 38 erau cazuri noi. Apoi, situația cazurilor s-a menținut constată în județul Buzău, zilnic, cu peste 40 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 și pacienți internați la ATI.

  • Astfel, în data de 14 martie au fost 44 de cazuri, un copil era internat în spital, iar alte șapte persoane la ATI. Numărul total al pacienților internați din acea zi ajungea la 58.
  • Marți, pe 15 martie, numărul cazurilor a crescut, ajungând la 45, iar numărul pacienților internați a scăzut, de data aceasta fiind doi copii internați.
  • În data de 16 martie, 44 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în județul Bu­zău, iar numărul pacienților de la ATI a scăzut, ajun­gând la 4, la fel s-a întâm­plat și joi, când au fost inregistrate 40 de cazuri noi și doi pacienți la ATI.
  • Vineri, 18 martie, a fost singura zi din săptă­mâna trecută când numărul cazurilor a fost mai mic de 40, respectiv 33.
  • Marți, 22 martie, la Spitalul Județean de Urgență Buzău erau internate 20 de persoane infectate cu Sars-Cov-2, iar la ATI nu era niciun pacient internat, la fel și în cazul copiilor.

Care este situația la nivel național

La nivel național, situa­ția cazurilor de infectare cu noul coronavirus se menți­ne în scădere pentru a patra zi consecutiv, luni fiind înregistrate 2.236 cazuri noi de persoane infectate. Raportat la bilanțul din ziua de 15 martie, când au fost testate 44.059 de persoane, iar 4.854 au fost confirmate cu Sars-Cov-2, în data de 21 martie au fost testate doar 18.038. Astfel, putem lua în calcul și faptul că numărul cazurilor a scăzut pentru că testările efectuate sunt mult mai puține.

Ce spune Octavian Jurma după două săptămâni fără restricții

Epidemiologul Octavian Jurma susține că în tot acest timp, în care România a scăpat de res­tricții, varianta BA.2 (noua variantă Omicron) a devenit dominantă și în Ro­mânia, iar numărul cazu­rilor noi se află pe un trend ascendent chiar înainte de sărbătorile de Paște, când ar fi trebuit să fie invers. Mai mult, campania de vaccinare a fost complet abandonată. ,,Comentariile sunt de prisos, vă imaginați și singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște cu zero măsuri de siguranță într-o populație atât de puțin vaccinată”, a scris luni, într-o pos­tare pe Facebook, me­dicul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, în săptă­mâna 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secvențieri, o creștere de 32 la sută comparativ cu săptămâna precedentă. Pe de altă parte, ponderea Delta a fost de zero la sută în aceeași perioadă.

,,Evoluția numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creșterea BA.2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapidă a BA1. Până acum toate valurile pandemice au fost produse de o nouă variantă și nu avem nici un motiv să credem că versiunea BA.2 a variantei Omicron poate produce un nou val epidemic atât de curând după valul BA1. Avem, însă, pentru prima dată, semne primare de ieșire din trendul descendent și debut al unei noi faze de creștere în cadrul valului 5-Omicron curent”, mai spune Jurma.

Acesta mai susține că odată cu abandonarea res­ponsabilităților de sănă­tate publică față de pandemie, Guvernul a dat peste cap și sistemul de monitorizare și raportare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker