Actualitate

Controale de la Minister în toate școlile din Buzău

Toate școlile din județul Buzău vor primi, până la sfârșitul anului, vizita unor auditori ai Ministerului Educației, care vor verifica modul în care angajații acestor unități au primit diferențele salariale reprezentând „daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titlurile executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământul preuniversitar”.

Cu alte cuvinte, este vorba despre sumele pe care angajații școlilor și liceelor din județ le-au câștigat în instanță în urma proceselor, colective sau individuale, pe care le-au intentat de-a lungul timpului pentru a recupera creșterile salariale legiferate dar neacordate, precum și pe cele aferente Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.

Controalele respective au fost anunțate Inspectoratului Școlar de Serviciul Audit Public Intern din cadrul Ministerului Educației printr-o adresă emisă vinerea trecută. La rândul său, Inspectorarul Școlar a anunțat școlile din județ printr-o postare pe site-ul instituției:  „Având în vedere adresa nr. 487/2022 transmisă de Serviciul Audit Public Intern din cadrul Ministerului Educației, vă aducem la cunoștință că în cursul anului 2022, la nivelul județului Buzău, se va desfășura o misiune de audit ce va avea ca tematică:

  • Verificarea modului de calcul în care au fost calculate drepturile salariale reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titlurile executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământul preuniversitar, stabilirea plăților nelegale efectuate de unitățile școlare și luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit.
  • Verificarea corectitudinii sumelor solicitate pentru plata diferențelor salariale potrivit Legii nr. 85/2016, precum și altor hotărâri judecătorești”.

Astfel, până la data de 7 decembrie, școlile din Buzău trebuie să transmită Inspectoratului Școlar următoarele, potrivit documentului consultat: „situația drepturilor de natură salarială ale personalului didactic căruia, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 85/2016, nu i s-au acordat diferențele salariale, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011; situația hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, în perioada 01.01.2019 – 31.12.2021; situația altor hotărâri judecătorești (în afara sporurilor și tranșelor de vechime), în perioada 01.01.2019 – 31.12.2021”.

Legea 85/2016 stabilește modalitatea în care se face plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011. La articolul 2 al
legii de mai sus se arată că personalului didactic din învăţământul de stat căruia, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu i s-au acordat diferenţele salariale, indiferent din ce motiv şi pe baza căror decizii, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, i se plătesc aceste drepturi eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel: „în primul an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 5 la sută din valoarea diferenţelor salariale; în al doilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 10 la sută din valoarea diferenţelor salariale; în al treilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 25 la sută din valoarea diferenţelor salariale; în al patrulea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 25 la sută din valoarea diferenţelor salariale; în al cincilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 35 la sută din valoarea diferenţelor salariale”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker