Administrație

Consiliul Județean, gazda primului eveniment internațional dedicat Geoparcurilor UNESCO

În perioada 7 – 9 noiembrie 2022, Consiliul Județean Buzău va fi gazda unui eveniment de importanță majoră pentru comunitatea internațională a geoparcurilor, respectiv, un Workshop regional pentru Europa, privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, Geoparcul Internațional UNESCO „Țara Hațegului”, Universitatea din București și Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Inițiativa UNESCO, lansată în 2018, își propune să îmbunătățească gestionarea integrată a siturilor desemnate UNESCO, prin promovarea schimburilor de bune-practici, dezvoltarea capacităților de administrare și consolidarea rețelelor în regiune. Organizatorii vor pune în dezbatere rolul centrelor de vizitare în managementul vizitatorilor, precum și modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO: situri aflate pe lista patrimoniului mondial – World Heritage List (WHS), rezervații ale biosferei – Programul Omul și Biosfera (MAB) și geoparcurile internaționale UNESCO (UGGp).

În urma apelului de candidaturi lansat de UNESCO, au fost selectați  25 de reprezentanți din 17 țări cu situri desemnate UNESCO: Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia.

Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” a fost acreditat în luna aprilie 2022, fiind recunoscut ca sit UNESCO, pentru modul durabil de valorificare turistică, educațională și științifică a unui patrimoniu geologic și cultural deosebit. Teritoriul rural din zona submontană a județului Buzău prezintă elemente de interes geologic deosebit, ce înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.

Consiliul Județean Buzău, împreună cu Universitatea din București, sunt instituțiile care au inițiat și coordonat acest proiect de dezvoltare încă din anul 2006. În parteneriat cu Asociația „Ținutul Buzăului” și cu sprijinul Asociației De Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”.

Un comentariu

  1. Curios este modul în care vor ajunge in geoparc, probabil pe calea aerului, că pe drumurile județene nu cred că se riscă cineva din consiliul județean să-i ducă.
    Drumurile sunt de toată jena, fara asfalt, cu praf și gropi din belșug, peturi, ambalaje, gunoaie, gropi de gunoi în pădurile limitrofe ( vezi drumul spre vulcani, drumul spre Chiliile in zona Gura Văii), într-un cuvânt, o mizerie, halal consiliu județean.Nu am auzit inca, dar Neagu cred că se pregătește deja pentru un nou mandat.Nici măcar nu i este rușine, să-i fie!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker