ActualitateSănătate

Consiliul Concurenței ia la verificat farmaciile și distribuitorii de medicamente

Consiliul Concurenței, autoritatea administrativă autonomă cu scop de protejare și stimulare a concurenței pentru asigurarea unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor din România, a declanșat o anchetă sectorială pe piața de retail farmaceutic din România, cu scopul de a identifica elementele care pot limita accesul pacienților la medicamentele eliberate prin farmacii.

Astfel, vor fi analizate atât relațiile de aprovizionare la nivel de farmacii și circuitul medicamentelor de la punerea pe piață până la consumator, cât și legislația relevantă din domeniu pentru a se identifica reglementările care pot afecta concurența pe piață. De asemenea, se va analiza în detaliu disponibilitatea medicamentelor pentru pacienți și vor fi identificate metode de îmbunătățire a acesteia. Pe parcursul desfășurării analizei pieței de retail farmaceutic din România, autoritatea de concurență poate solicita informații și documente tuturor actorilor implicați, companii sau autorități.

Autoritatea de Concurență a derulat mai multe analize privind piața farmaceutică, în urma cărora a făcut o serie de recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătății în legislația din domeniu. Astfel, pacienții plătesc sume mai mici pentru anumite medicamente în urma recomandării emise de scădere a prețurilor medicamentelor inovative al căror brevet a expirat, la același nivel cu prețurile genericelor.

De asemenea, la propunerea Consiliului Concurenței, s-a introdus obligația de a asigura stocuri de medicamente atât producătorilor, cât și distribuitorilor, iar farmaciile au obligația de a transmite distribuitorilor comenzi justificate și de a le onora către pacienți în termen de 24/48 ore.

Cinci companii farmaceutice sancționate drastic

Consiliul Concurenței a sancționat cu 71 milioane euro cinci companii (Baxalta Gmbh, Elveția, CSL Behring Gmbh, Germania, Biotest AG, Germania, Kedrion Spa, Italia, Octapharma AG, Elveția) furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia), pentru limitarea și, chiar, întreruperea aprovizionării pieței românești cu imunoglobuline.

În luna mai, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața echipamentelor medicale de tipul ecografelor, având indicii privind existența unei înțelegeri pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul României.

De asemenea, Autoritatea de Concurență are în derulare o investigație privind un posibil abuz al companiei Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO KG pentru blocarea concurenților pe piața românească a comercializării medicamentelor anticoagulante orale și a celor destinate tratamentului bronhopenumopatiei cronice obstructive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker