Politic

Consilierul local liberal Constantin Ionescu vrea să reînvie „Daciada” la Buzău

Consilierul local liberal Constantin Ionescu, care este și președinte al organizației municipale PNL Buzău, dar și aspirant la candidatura pentru funcția de primar din partea acestei formațiuni politice, a inițiat și depus un proiect de hotărâre privind „decontarea cheltuielilor pentru participarea la competiții școlare sportive naționale și internaționale, a sportivilor școlari, acordarea burselor de performanță sportivă școlară și premierea performanțelor sportive scolare”, pentru a urma procedura de dezbatere publică și de discutarea în cadrul unei ședințe de Consiliu Local.

Conform lui Ionescu, proiectul de hotărâre are drept scop încurajarea școlarilor să facă sport de performanță ca urmare a des­chiderii interesului pentru sport. „Susținând sportul școlar, asigurăm viitorii campioni ai echipelor de handbal, volei, fotbal, tenis, rugby etc. De asemenea, școlile vor deveni interesate să încurajeze practicarea sportului pentru sănătatea copiilor și pentru performanță sportivă. Încurajând sportul școlar, va crește baza de selecție pentru toate sporturile și va exista o posibilitate mult mai mare de a ­des­coperi copii cu talente pentru e deveni campioni. Urmărim, de asmenea, motivarea copiilor care vor să facă sport și sprijinirea famiilor în vederea decontării anumitor cheltuieli pentru participarea la competiții sportive”, spune Constantin Ionescu, care se dovedește a fi un nostalgic al „Daciadei” comuniste. „Sportul de performanță și descoperirea de copii talentați pentru a ajunge la  performanță nu poate fi făcută decât dacă este încurajat și sprijinit <sportul de masă>”, susține consilierul local liberal, care își amintește că atunci „când România era campioană mondială la handbal, acest sport se juca în toată școlile din Buzău”.

Daciada” a fost o competiție polisportivă ce avea loc la fiecare doi ani în Republica Socialistă România, menită să încurajeze parti­ciparea în masă la sportul de amatori. Numai șase ediții au avut loc, prima în 1977-1978, când au participat șase ­mi­lioane de oameni (din care 2.000 au fost selectați pentru a participa în sportul profesionist), iar ultima în iarna anului 1989. Competiția a fost desființată după ­Re­voluție.
Creată la inițiativa preșe­dintelui Nicolae Ceaușescu, competițiile “Daciadei” au fost organizate începând cu anul 1977 în toate întreprinderile, școlile, universitățile, unitățile militare, comune, orașe și județe, în două ediții: de vară (martie-octombrie) și iarna (noiembrie-februarie), cu finala la fiecare doi ani. Daciada a promovat sportul la ni­vel de școală și organizarea de concursuri pentru toate ca­tegoriile de vârstă, care a încurajat elevii să practice sportul și să devină parte din baza de selecție pentru diverse sporturi. Sub egida Daciadei, statul a construit săli de sport și cluburi la nivel de județ. Chiar și astăzi, multe săli de sport, stadioane și complexe sportive în uz în România datează din acea perioadă. Un număr de campioni români și câștigători de medalii olimpice-, inclusiv Nicu Vlad și Traian Cihărean (haltere), Maricica Puică, Ella Kovacs, Alina Astefei, Paula Ivan (atletism), Sanda Toma (canoe), Vasile Pușcașu (judo-) au concurat și au fost descoperiți în timpul Daciadei.

Ce prevede proiectul lui Ionescu

Proiectul de hotărâre inițiat de liberalul Constantin Ionescu prevede decontarea, din bugetul local, a cheltuielilor de cazare, masă, transport, taxe de participare și organizare pentru sportivii școlari, antrenori și profesori însoțitori, care participă la competiții sportive școlare, după cum urmează: olimpiade naționale ale sportului școlar, campionate și concursuri naționale ale sportului școlar, fazele interjudețene și fazele finale ale Calificărilor pentru Campionatele europene și mondiale școlare la sporturile nominalizate pentru aceste competiții și concursuri internaționale ale sportului școlar. De asemenea, prioectul prvede posibilitatea acordării, din aceeași sursă, de burse lunare pentru performanță sportivă școlară, pentru ocupanții locurilor I, II, și III, la campionate și concursuri naționale sportive școlare, după cum urmează: 500 lei/lunar pentru locul I, 400 lei/lunar pentru locul II și 300 lei/lunar pentru locul III. „Decontarea (cheltuielilor și a burselor, n.r.) se face pentru fiecare categorie de vârstă în parte:   U8 ani,   U10 ani,  U12 ani,  U14 ani, U16 ani,  U18 ani  sau  Juniori I, Juniori II (Cadeți), Juniori III (Speranțe), Juniori IV (Copii)”, se arată în proiect, care mai prvede și organizarea anuală, de către Primărie, a „Galei Sportului Școlar”, ocazie cu care vor fi premiați cu bani, obiecte, plachete, cupe, medalii, diplome, sportivii școlari ce obțin performanțe sportive în cadrul concursurilor și competițiile sportive școlare naționale și internaționale, după cum urmează: locul I cu 1.000 lei pentru fiecare performanță obținută, locul II cu 500 lei, iar locul III cu 300 lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker