Actualitate

Condiții ca în tabără pentru deținuții de la Penitenciarul Unguriu

Închisoarea cu regim semideschis de la Unguriu, administrată de Penitenciarul Focșani, care va putea găzdui 900 de deținuți, va respecta normele Uniunii Europene și recomandările adresate României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), inclusiv prin alocarea a patru metri pătrați pentru fiecare deți­nut, scrie ,,Adevărul”.

Ani de zile, România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. Mai mult decât atât, pedepsele au fost substanțial reduse din același motiv, după ce, prin Legea recursului compensatoriu, mii de deținuți, unii periculoși, au fost eliberați mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europene.

În cazul Penitenciarului de la Unguriu, imobilul va fi ridicat pe un teren pe care au funcționat trei unități militare. Potrivit Hotărârii de guvern prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de 234 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro, bani asigurați dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălțime P+3 și va avea o suprafață construită de câteva mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plimbării și terenuri de sport.

„Pavilionul cu destinație spații medicale pentru deți­nuți se va amenaja prin transformare a pavilionului P4 și va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcționa cabinetul medical de medicină primară pentru deținuți (…) cu cel puțin două camere de izolare respiratorie pentru suspecți/bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deținut, la indicația personalului medical. Cabinetul medical și camerele de infirmerie vor funcționa la nivelul parterului clădirii, cu facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecție (inclusiv pentru supravegherea afecțiunilor psihice grave/evitarea autovătămării și a suicidului) și camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcționa cabinetul medical de stomatologie și cabinetul de tehnică dentară”, se arată în documentația pentru studiul de fezabilitate.

550 de angajați se vor ocupa de deținuți

În proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio–tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă.

Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 persoane. Pe lângă investiție, autoritățile din zonă vorbesc despre despre o listă de avantaje, cum ar fi crearea locurilor de muncă, taxele ce urmează să ajungă la bugetul local, dar și posibilitatea extinderii rețelei de gaze în comună.

Construirea Penitenciarului de la Unguriu a fost decisă în timpul Guvernului condus de Mihai Tudose.

Articole similare

error: Continut protejat!!