Trăim o perioadă dificilă și asta impune luarea de măsuri politice și administrative care să asigure sănătatea populației. Oricât ne-am izola la domiciliu și am evita interacțiunea socială, este probabil ca noul coronavirus să ajungă să infecteze o mare parte a populației. Cea mai mare parte se va imuniza în mod natural, dar va fi și un procent consi­derabil care va avea nevoie de asistență medicală de specia­litate.

Este imperios necesar să regândim bugetele locale și pe cel județean pentru realocarea fondurilor către ceea ce este de maximă urgență și necesitate. Chiar dacă până acum administrațiile locale nu au considerat ca fiind o prio­ritate sistemul medical, în acest moment chiar nu mai putem amâna! Izolarea la domiciliu și carantina sunt soluții viabile pentru a nu avea pe termen scurt o explozie de infectare a populației, dar mai devreme sau mai târziu foarte mulți dintre noi vor contracta virusul și vor apela la sistemul medical. Nu mai putem amâna, trebuie urgent alocare de fonduri pentru achiziția de videolaringo­scoape, ventilatoare mecanice, circuite ventilator de unică folosință, circuite aspirații cu circuit închis 72H, kit-uri high hlow, combinezoane, mănuși protecție, măști chirurgicale, măști FPP3, ochelari protecție, halate chirurgicale impermeabile, viziere reutilizabile, halate unică folosință, dezinfectant și teste, zeci de mii de teste!

Este de asemenea momentul să ne gândim la cadrele medicale, acestea fiind cele mai expuse la pandemia COVID-19. Acestea intră zi de zi în contact cu pacienții, le oferă primul ajutor, îi vizitează acasă, în stadiul de izolare și se vor ocupa de cei ce vor fi internați. Dacă ținem cont de deficitul de personal pe care îl are în acest moment sistemul medical, devine cu atât mai clar faptul că nu ne putem permite o contractare a virusului de către cadrele medicale.

Mulțumim Fundației Comunitare Buzău și Crucii Roșii pentru strângerea de fonduri demarată, dar nu este suficient. Finanțarea trebuie să vină în cea mai mare parte din partea Statului român! De aceea solicităm ca, de urgență, Consiliul Județean Buzău și Consiliile Locale din județ să facă rectificări bugetare care să permită folosirea finanțelor acolo unde este nevoie de ele în acest an. Numai de la bugetul județean se pot reloca vreo două milioane de lei, tăind din bugetele serviciilor religioase, de la muzee și de la instituțiile publice de spectacole și concerte. Municipiul Buzău poate reloca de la Sport din cele 8 milioane lei iar de la spectacole și concerte din cei 1,6mil lei. La Râmnicu Sărat putem renunța în favoarea sistemului medical la 600-700 de mii de la Sport, cam 700 de mii de la Cultură, Muzee și Religie.

Degeaba ia Guvernul decizii care pun pe butuci economia țării dacă în același timp nu pregătim sistemul medical să preia un posibil val de îmbolnăviri ce poate veni în urma pandemiei. Propunerile noastre nu arată lipsă de respect pentru domeniile menționate, ci o adaptare la situația actuală, mai ales că acele activități sunt oricum suspendate prin Ordin de Mi­nistru și cu slabe șanse ca în acest an să se mai desfășoare în condiții de normalitate. Pandemia nu va dispărea ca prin minune și de aceea trebuie să regândim bugetele pe anul în curs.

Text asumat de Uniunea Salvați România – Filiala Buzău

#statiacasa

DISTRIBUIȚI
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs.