Administrație

Comuna Merei, cel mai mare consumator de apă!

Perioada caniculară a solicitat din plin administratorul de reţele pentru distribuţia apei curente în judeţ, cele mai multe dinte ele fiind sub managementul Companiei de Apă, ca operator regional. Practic, cu puţine excepţii, Compania de Apă a preluat reţelele de distribuţie a apei potabile la nivel de comune, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Buzău 2008”, un organism înfiinţat „în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului”. De altfel, constituirea „ADI Buzău 2008” a fost una dintre principalele condiţii impuse de Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, pentru acordarea de finanţări, pentru îndeplinirea scopului lucrativ.

După cum se ştie, în această perioadă Operatorul Regional Compania de Apă Buzău are în derulare zece contracte de lucrări, cu o finanţare de 300 de milioane de euro, pentru reabilitare şi înfiinţare de reţele pentru distribuţia apei potabile, dar şi pentru înfiinţarea de reţele de canalizare, în aproape toate comunele din judeţ.

Instalarea perioadei cu temperaturi caniculare, care a generat seceta excesivă la nivelul scoarţei terestre, a avut acelaşi efect nefast şi în ceea ce priveşte rezervele naturale de apă, în subteran. Pe de altă parte, temperaturile ridicate au favorizat accelerarea procesului de evaporare a apelor de suprafaţă, şi este ştiut faptul că Operatorul Regional are în administrare barajul de la Cireşu, Mânzăleşti, care îşi reface cota de retenţie cu greu, tocmai pentru faptul că a scăzut debitul pârâului Jghiab, sursa de alimentare a lacului.

Sursa de apă subterană „Izvorul Ciuhoiu” şi-a redus debitul la mai mult de jumătate

Marian Negoiţă, şeful Sectorului Buzău Sud din cadrul Companiei de Apă, consideră ca principală cauză pentru creşterea excesivă a consumului de apă la robinet comportamentul iresponsabil al majorităţii beneficiarilor casnici. El spune că aproape în fiecare curte se exagerează cu întreţinutul spaţiilor verzi (peluze), cu spălatul platourilor betonate sau chiar cu al maşinilor, dar şi folosirea intensă pentru irigarea suprafeţelor de culturi de legume, pentru consum casnic, fie că vorbim de spaţii protejate, solarii, fie în aer liber. Fără a se folosi de calcule de consum, Negoiţă apreciază că unul dintre cei mai mari consumatori de apă potabilă, distribuită prin reţelele publice, ar fi comuna Merei. Şeful Sectorului Buzău Sud apreciază că în toate satele componente ale comunei Merei sunt mulţi gospodari înstăriţi, de unde şi „atracţia” pentru un consum mai mare la robinet. În plus, pe teritoriul comunei Merei funcţionează şi Staţiunea Monteoru, acolo unde sunt înscrise în circuitul agroturistic peste 25 de pensiuni, multe dintre acestea având instalate şi piscine, la dispoziţia turiştilor. Marian Negoiţă spune că a găsit înţelegere la proprietarii de pensiuni, care au promis că doar vor completa necesarul de apă în bazine, renunţând la înlocuirea totală. De asemenea, proprietarii hotelurilor au promis un management responsabil în ce priveşte consumul de apă curentă, astfel încât să nu fie nevoie de aplicarea unor programe pentru raţionalizarea apei.

Nu în ultimul rând, Marian Negoiţă a adus în discuţie şi un zvon care începuse să circule în legătură cu sursa de apă „Izvorul Ciuhoiu”, despre care se spune că ar fi secat. „La momentul preluării sursei respective au fost discuţii, vă amintiţi, dar pe parcurs oamenii au apreciat că aportul izvorului se vedea în debitul pe coloană în mai multe comunităţi, nu numai în zona imediată a surselor de apă. La acest moment vorbim despre o reducere a debitului pe coloană şi pentru faptul că efectul secetei a diminuat debitul sursei! Izvorul Ciuhoiu nu a secat, ci şi-a redus debitul!”.

Articole similare