Administrație

Compania de Apă, proiect ambițios la stația de captare de la Siriu

Compania de Apă a organizat, miercuri, 24 august, o prezentare a uneia dintre cele mai importante și moderne stații de tratare a apei potabile din județ, respectiv cea de la Siriu. Apa brută din lacul de acumulare Siriu trece prin mai multe procese de purificare și tratare, pentru ca mai apoi să fie transformată în apă potabilă pentru circa 15.000 de locuitori, aparținând comunei Siriu și orașului Nehoiu. Prezenți la eveniment au fost subprefectul Gabriel Ilie, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre, directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, primarul comunei Siriu, Dragoș Voicu, primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, alături de alți specialiști din cadrul Companiei de Apă.

Necesarul zilnic pentru consum în cele două unități administrativ-teritoriale, Siriu și Nehoiu, este de 4.300 metri cubi de apă potabilă, iar stația de captare de la Siriu execută mai multe procese complexe de deznisipare, filtrare și clorinare a apei, pentru ca aceasta să fie bună pentru consum. Dincolo de a fi doar o prezentare tehnică a stației de la Siriu, Compania de Apă a lansat și un proiect ambițios, prin care cel puțin 80 la sută dintre localitățile din județ să fie alimentate cu apă din lacul Siriu. Discuțiile au fost centrate către identificarea de soluții cât mai eficiente pentru valorificarea potențialului uriaș pe care îl are Barajul Siriu, al doilea ca mărime din România. S-a susținut crearea unei parteneriat între Consiliul Județean-Prefectură-Compania de Apă S.A. Buzău, în vederea exploatării resursei de apă din Barajul Siriu, potrivit proiectului realizat în anul 2008, care prevedea alimentarea cu apă a circa 80 la sută dintre localitățile județului Buzău

În anul 2008, proiectul prin care apa potabilă din barajul Siriu asigura alimentarea prin stația de tratare a apei Siriu (proiectată în 1975) era destinat pentru circa 300.000 de locuitori. În acest moment, Stația de Tratare Apă Potabilă Siriu funcționează la 40 la sută din capacitate. În 2023, Compania de Apă S.A. Buzău va aloca fondurile necesare actualizării proiectului realizat în 2008, întrucât cel mai important lucru este că apa potabilă din barajul Siriu reprezintă unica alternativă pentru județul Buzău, în cazul în care se va adeveri ceea ce anunță OMS, respectiv, „noua pandemie a lumii va fi criza apei potabile”.

Dragoș Voicu, primar Siriu

Primarul comunei Siriu, s-a arătat în favoarea acestui proiect, liniștindu-i pe locuitori, totodată, că viitorul proiect nu va pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a comunei, ba chiar, ar putea scădea costurile acesteia, ajungând la sub 3 lei/mc. „Comuna Siriu primește, prin pompare apă din baraj prin stație, loc în care apa este potabilizată la standarde ce asigură, în primul rând, sănătatea noastră. Gravitațional mai primește apă din barajul Siriu, orașul Nehoiu. Atât. Proiectul care se dorește a fi pus în practică a fost scris în 2008, iar în 2023 autoritățile din domeniul apei îl vor reevalua.

Pentru noi, locuitorii din Siriu, este o siguranță că apa potabilă nu ne va lipsi și dacă proiectul de extindere a alimentării localităților buzoiene din barajul Siriu va fi aplicat, poate exista și șansa unui preț mai mic la apă, chiar sub 3 lei/mc, au opinat specialiștii CAB. Eu vă asigur doar că apa potabilă este o certitudine pe termen lung pentru comuna Siriu!”, a transmis primarul comunei Siriu.

Valoarea totală a investiției la obiectivul Stația de Tratare Apă Potabilă de la Siriu, finalizată în 2015, a fost de 13.120.748,12 lei (inclusiv TVA), în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu. Apa tratată în stație provine direct din lacul de acumulare de la Siriu, situat la câteva zeci de metri față de aceasta. Stația deține un rezervor de 500 metri cubi de apă și asigură apa potabilă pentru comuna Siriu și Nehoiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker