Actualitate

Compania de Apă, la vânătoare de consumatori frauduloși

Consumul fraudulos din sistemul public de alimentare cu apă potabilă este considerat infracțiune și se sancționează conform prevederilor legilor penale, atrag atenția reprezentanții Companiei de  Apă, care, în numai două luni, au descoperit nu mai puțin de 37 de fraude sau tentative de fraudă.

„Echipele Companiei de Apă Buzău au identificat, în lunile septembrie și octombrie un număr de 37 de acțiuni neconforme, astfel: 10 consumatori frauduloși – alimentare cu apă și canalizare; 15 suspecți de fraudă cu recomandări tehnice, juridice, comerciale; 12 utilizatori aflați în monitorizare”, au transmis, printr-o postare pe Facebook, reprezentanții operatorului regional de apă și canalizare.

Aceeași sursă anunță că echipele de control au întâlnit o varietate de metode de fraudă: „Să enumerăm o serie de astfel de acțiuni, începând cu unele foarte grave: ruperea sigiliilor, demontarea contorului, montarea inversă a contorului, by-pass la contor. Pe lângă aceste sustrageri de la înregistrare, am identificat consumuri clandestine prin branșarea ilegală la rețeaua de distribuție, lipsa sau ocolirea apometrelor sau furtul apei prin hidranți stradali”.

Aceeași sursă amintește și care sunt măsurile legale pe care Compania de Apă le ia în cazul constatării unei fraude: „Astfel, după deplasarea și observațiile din teren, echipele noastre pun în aplicare legislația în vigoare prin documente doveditoare. În cazul în care se descoperă o fraudă în legătură cu un utilizator sau se constată fapte care coroborate duc la o prezumpție de fraudă, consumul se va stabili pentru toate categoriile de clienți, conform Ordinului 29/1993 al MLPAT și Regulamentului serviciului de apă și de canalizare al CABZ, calculând consumul în sistem paușal pe o perioadă de trei ani în urmă, de la data constatării, atât serviciu de apă, cât și de canal (acolo unde există rețea de canalizare), la care se va aplica o penalitate de 20 la sută, conform reglementărilor în vigoare. La valoarea finală a consumului fraudulos se adaugă tariful pentru întrerupere/reluare furnizare apă rece pentru neplată serviciu în vigoare”.

Reprezentanții Companiei de  Apă menționează că vor continua acțiunile de verificare pe toată aria de operare și vor „sancționa drastic” conexiunile frauduloase, mai ales în localitățile în care resursa de apă nu este suficientă pentru a asigura necesarul pentru consumatorii de bună-credință, precum și modificările sau dereglările intenționate realizate la componentele sistemului public de alimentare cu apă ce conduc la consumul fraudulos de apă.

Articole similare