Administrație

Compania de Apă investește 1,2 milioane de euro pentru trei centrale fotovoltaice

Compania de Apă Buzău va investi 1,2 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru construirea a trei centrale fotovoltaice, la Stația de Tratare Apă Uzată Buzău, Stația de Tratare Apă Uzată Râmnicu Sărat și Stația de Tratare Apă Potabilă Padina.

Economisirea resurselor energetice este cap de afiș în orice dezbatere mondială, iar la nivelul municipiului Buzău, cel mai mare consumator de energie electrică este Stația de Tratare Apă Uzată (STAU) Buzău. Doar anul trecut, la STAU Buzău, consumul de energie electrică a fost de 3.446 MWh, la Râmnicu Sărat 892,15 MWh, iar la Padina 96,52 MWh. Motiv pentru care Compania de Apă a profitat de  oportunitatea oferită prin deschiderea unei axe de finanțare nerambursabilă în cadrul POIM pentru investiții în producerea de energie verde și a aplicat pentru construirea celor trei centrale.

Prin implementarea acestor investiții în producția de energie verde se urmărește pe de o parte atingerea țintelor privind contracararea efectelor schimbărilor climatice, prin minimizarea emisiilor de CO2, dar și asigurarea unei surse alternative, mai puțin costisitoare, de energie electrică.

Dintre cele trei centrale fotovoltaice, două vor avea putere instalată unitară de 400 kWp (Buzău și Râmnicu Sărat), iar cea de la Padina de 50 kWp.

Centralele fotovoltaice ce vor fi instalate la Stațiile de Tratare Apă Uzată Buzău și Râmnicu Sărat, vor avea fiecare câte 615 panouri PV de 650 Wp și vor produce în aproximativ 20 de ani peste 20.000 de MWh energie electrică – producție netă totală, cu reducerea gazelor cu efect de seră de peste 7.000 de tone de CO2, raportat la aceeași perioadă.

La Stația de Tratare Apă Potabilă de la Padina centrala fotovoltaică va avea 71 de panouri PV de 650 de Wp, cu o producție netă de energie electrică de peste 1.200 MWh în 20 de ani, cu o reducere a gazelor cu efect de seră de aproximativ 400 de tone în 20 de ani.

„Prin urmare, utilizarea panourilor solare va avea impact direct în costurile energetice ale Companiei de Apă S.A. Buzău. Mai mult, soarele fiind cea mai prietenoasă sursă de energie față de mediu, efectele de poluare vor fi minime, pentru că aceste sisteme nu produc gaze cu efect de seră, care contribuie la încălzirea globală”, transmite Compania de Apă S.A. Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker