Actualitate

Compania de Apă: Clorinarea, etapă absolut necesară în procesul de tratare a apei

„Prezența clorului în apă, sesizată uneori prin miros sau gust specific mai intens, reprezintă o confirmare a faptului că apa este potabilă!”, este mesajul Companiei de Apă către buzoienii care adresează, în mod frecvent, întrebări și sesizări privind prezența gustului și/sau a mirosului de clor în apa de la robinet.

Clorinarea este cel mai simplu, eficient și des utilizat proces de ­dezinfecție a apei și se bazează pe dozarea controlată a unei cantități de clor, în apă, înainte ca aceasta să fie transmisă către consumatori. ­Dezinfecția apei este un proces de distrugere sau neutralizare a bacteriilor virusurilor și microorganismelor prezente în apă și are ca scop menținerea calității apei potabile pe tot parcursul ei prin rețea. Astfel sunt prevenite diferite boli care ar putea fi cauzate de microorganismele care se regăsesc în sursele care asigură apa potabilă.

Toți furnizorii/operatorii de apă sunt obligați să asigure prezența clorului rezidual liber în apă, în orice punct al rețelei de distribuție, acesta fiind cel care asigură dezinfecția apei. Legea apei potabile, nr. 458/2002, stabilește pentru clorul rezidual liber o valoare între 0,1 mg/l și 0,5 mg/l, cu observația că acest interval trebuie respectat pe întregul circuit al apei potabile, ceea ce înseamnă că în apa potabilă trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Dozele de clor utilizate în tratarea apei potabile sunt stabilite astfel încât acestea nu au efecte secundare asupra sănătății consumatorului.

Compania de Apă Buzău deține 37 de stații de tratare a apei și 55 de stații de dezinfecție, la nivelul întregului județ. În cadrul acestor sisteme de tratare se utilizează clorinarea atât ca proces de oxidare (preclorinare) cât și ca proces de dezinfecție (postclorinare). Dozarea se realizează automat, cantitatea de clor prezentă în apă fiind permanent monitorizată atât prin intermediul senzorilor, cât și prin analize periodice ale calității apei, efectuate în laboratorul propriu, astfel încât nu este posibilă clorinarea peste doza setată, cantitatea fiind cea legală.

Mirosul de clor poate fi perceput de consumatorii care sunt, din punct de vedere al așezării pe rețeaua de distribuție, mai aproape de stația de tratare, cu preponderență în perioadele cu temperaturi crescute sau atunci când, în urma precipitațiilor sau topirii zăpezii, în apa brută din sol se infiltrează o cantitate mai mare de amoniu care necesită o tratare corespunzătoare. Mirosul de clor poate dispărea în scurt timp dacă recipientul din care se consumă este menținut preț de câteva minute descoperit. Prezența clorului rezidual liber în apa potabilă în limitele specificate de legislația aplicabilă arată că apa este dezinfectată și nu prezintă pericol pentru utilizatori.

„Noi, specialiștii Companiei de Apă Buzău, monitorizăm în permanență calitatea apei furnizate către utilizatori pentru că NE PASĂ DE APĂ și DE SĂNĂTATEA CONSUMATORILOR NOȘTRI!”, spun reprezentanții Companiei de Apă.

Articole similare