Economic

Compania Aaylex Buzău vrea să devină miliardară

Cea mai importantă cooperativă agricolă din România după cifra de afaceri din ultimii doi ani, Aaylex Agro din Buzău, și-a majorat veniturile cu 38 la sută și a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 232 milioane de lei, potrivit informațiilor oferite de către Ministerul de Finanțe. În acest top, cooperativa Aaylex Agro concurează cu cooperativa agricolă integrată Țara Mea din Vaslui, care are aproape 5.000 de membri, și cu cooperativa agricolă Dobrogea Sud, din Constanța, care lucrează aproximativ 20.000 de hectare în total.

Coperativa Aaylex Agro, înfiinţată în 2009, a avut o creştere a cifrei de afaceri aproape anual, excepţie fiind anul 2019, când şi-a diminuat veniturile cu 2 la sută, însă profitul a crescut cu 13 la sută, ajungând atunci la 870.000 de lei. În schimb, în 2021 ea a avut un profit de 940.000 de lei, de două ori mai mic decât în anul precedent, arată datele publice citate de zf.ro.

Pentru anul 2022 compania are planuri mari: și-a propus să aibă o creștere cu peste 50 la sută a exportului în acest an comparativ cu anul trecut, care să însumeze 400 milioane de lei.

Bogdan Stanca, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria cărnii, care deţine majoritar AAylex One (93 la sută), compania creată anul trecut ca urmare a fuziunii celor 16 firme din grupul AAylex, care produce brandul din carne de pui CocoRico, estimează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 53 la sută faţă de anul trecut. El nu este singurul antreprenor român din piaţa cărnii care aspiră la primul miliard de lei în 2022, ci şi Ioan Popa, fondatorul Transavia, speră la acest rezultat.

AAylex One din judeţul Buzău a avut în ultimii doi ani investiţii de 150 de milioane de lei, iar pentru acest an are un buget de 75 de milioane de lei şi principalul obiectiv investiţional din 2022 este eficientizarea activităţii din fabrici.

În 2021, AAylex One a preluat Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje şi de „pui de o zi” şi a deschis o fabrică de cârnaţi din carne de pasăre. Banvit Foods este unul dintre principalii jucători de pe piața alimentară din România, cu afaceri de aproape 160 de milioane de lei și peste 150 de angajați. Este o companie producătoare de carne de pui deținută de grupul Banvit, cel mai mare producător de nișă din Turcia, care, la rândul lui, este controlat de BRF, o companie braziliană, fiind una dintre cele mai mari companii alimentare din lume. Vânzarea către Aaylex a fost efectuată prin intermediul firmelor Nutrinvestment, înregistrată în Olanda, și Banvit Bandirma Vitaminli Yem Sanayii, din Turcia, companii controlate indirect de BRF. Valoarea totală a tranzacției  s-a cifrat la 20,3 milioane euro. O echipă de la casa de avocatură Șuca, Zbârcea și Asociații, coordonată de Silvana Ivan, partener al firmei, a asistat vânzătorul în tranzacție. După ce și-a vândut afacerea către grupul Aaylex, grupul brazilian BRF și-a făcut exitul din România.

Produsele CocoRico sunt destinate 70 la sută consumului intern și 30 la sută exportului în țări din Europa.

Articole similare