ActualitateCultură

Colonelul Mircea Tănase, premiat de „Magazin Istoric”

Activitatea literară și istorică a colonelului în rezervă Mircea Tănase, redactor șef al mai multor publicații, a fost încununată recent cu un nou premiu. Este vorba despre  Premiul „Grigore Baştan” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric”. Premiul are legătură cu o lucrare a sa dedicată împlinirii a 80 de ani de parașutism militar în România, pe care a publicat-o cu sprijinul Primăriei Buzău.

El dedică acest premiu camarazilor săi parașutiști. „Dedic acest premiu, însoțit de un gând de cer senin, camarazilor mei parașutiști, la sărbătorirea Zilei parașutiștilor militari – 10 iunie 1941-10 iunie 2022! La mulţi ani!”, este mesajul pe care acesta îl transmite pe pagina de socializare. De asemenea, col. (r ) Mircea Tănase își exprimă recunoștința față de organizatorii simpozionului în cadrul căruia i-a fost decernat premiul, pentru care se simte onorat. „Onorat să primesc Premiul <Grigore Baştan> al Fundaţiei Culturale <Magazin Istoric>, în cadrul ediţiei a XXX-a a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară <Cristian Popişteanu>, organizat de Banca Naţională a României, în zilele de 7-8 iunie 2022”, a scris pe pagina sa de socializare.

Mircea Tănase a realizat, cu susținerea Primăriei Buzău lucrarea „PARAŞUTIŞTII, ÎNTRE MIRAJUL LEGENDELOR ȘI MEMORIA DOCUMENTELOR”, apărută sub egida Editurii Militare și tiparul Editurii Alpha MDN Buzău, în anul 2021. Premiul „Grigore Baştan”, instituit la iniţiativa Preşedintelui Asociaţiei Culturale „Magazin Istoric”, Dorin Matei, redactorul-șef al revistei „Magazin Istoric “, a fost oferit de către STFD-Transfond S.A.

Reamintim că Mircea Tănase a fost redactor-şef al revistei „Gândirea militară românească”, editată de Statul Major General al Armatei României, și este, din 2008, profesor asociat la Departamentul de Management Militar şi Pregătire Pedagogică din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti, profesor asociat la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (cursul de master „Istoria Intelligence în confruntările internaţionale”). De asemenea, col ( r ) Mircea Tănase este membru asociat la Divizia de Istoria Ştiinţei din cadrul Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru al Societăţii Scriitorilor Militari din România și  membru al Uniunii Epigramiştilor din România.

De asemenea,  este redactor-şef/senior editor al revistei „Paraşutiştii”, editată de Şcoala de Aplicaţie pentru Paraşutişti/Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale, este redactor-şef al revistei „Străjer în calea furtunilor”, editată de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, Buzău, și, totodată, este membru în consiliul ştiinţific al revistei „Gândirea militară românească”, editată de Statul Major General/Statul Major al Apărării.

Articole similare