Administrație

Colegiul Pedagogic va sărbători 185 de ani de la înființare

Colegiul Național Pedagogic „Spiru C. Haret” va marca anul acesta, în perioada 27-29 aprilie, 185 de ani de la înființare. Singura unitate de învățământ din județ care formează învățători a fost înființată la 29 aprilie 1838, sub denumirea de Școală Normală, al cărei scop era pregătirea temeinică a dascălilor. Consiliul Județean, împreună cu reprezentanții colegiului, și-au propus să marcheze momentul important printr-o serie de evenimente, ale căror costuri se ridică la 78.000 lei.

Consiliul Județean Buzău va oferi un sprijin financiar serios conducerii unității de învățământ și a anunțat că va finanța cu 48.000 lei editarea unor publicații ale colegiului, materialele de eveniment, cele pentru amenajarea spectacolelor, precum și transportul, cazarea sau masa invitaților.

„Consiliul Județean Buzău recunoaște și susține performanța învățământului buzoian reprezentat de unități de învățământ preuniversitar, multe dintre acestea cu recunoaștere și la nivel național. Am fost alături, ca și parteneri, a unor evenimente omagiale organizate de Colegiul Național «Bogdan Petriceicu Hasdeu» ori Colegiul Național «Mihai Eminescu» cu ocazia unor importante sărbători de la înființarea acestora, cu suport financiar și/sau logistic. În acest an, singura instituție de învățământ preuniversitar în profilul pedagogic sărbătorește 185 ani de înființare, o «vârstă» memorabilă care a dat comunității buzoiene și naționale generații de educatori, învățători, pedagogi care au șlefuit alte generații de copii și tineri ce au purtat tradiția învățământului performant cu demnitate, onoare, pasiune și profesionalism”, se arată într-un proiect al Consiliului Județean.

Colegiul Pedagogic era cât pe ce să rămână fără posibilitatea de a forma învățători, dacă proiectul noilor Legi ale Educației nu ar fi fost modificat în urmă cu câteva săptămâni. Potrivit documentului actual, pentru a ocupa funcția de învățător/învățătoare cu statut de debutant este necesară absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului pedagogic, specializarea „pedagogia învățământului primar”. Funcția de profesor pentru învățământul primar este ocupată de cei care au absolvit atât liceul pedagogic cu specializarea „pedagogia învățământului primar”, cât și facultatea cu aceeași specializare.

De asemenea, se pot titulariza în sistem și absolvenții cu diploma de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar” și care au urmat un program de studii universitare de masterat didactic cu durata de un an.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker