Educație

Colegiul Pedagogic va putea forma învățători

Însă le va fi necesară și facultatea

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, liceele pedagogice vor putea forma în continuare absolvenți pentru specializările educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală și mediere școlară, dar pentru a deveni titulari ai sistemului aceștia trebuie să finalizeze facultatea.

Proiectul de lege a fost modificat după ce, în urmă cu câteva luni, a stârnit reacții puternice la auzul veștii că liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor. Responsabilii din Ministerul Educației au revenit asupra deciziei și au modificat proiectul, ajungând la o variantă de compromis.

„Învățământul pedagogic se organizează ca învățământ liceal vocațional, cu durata de patru ani, pentru elevii cu aptitudini în acest domeniu. Unitățile de învățământ în care se organizează învățământ pedagogic preuniversitar sunt unități de învățământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învățare-evaluare și practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaționale: educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală, mediere școlară”, prevede proiectul de lege, citat de edupedu.ro.

La Buzău, singura unitate de învățământ care formează învățători este Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, instituție cu tradiție în oraș, a cărui activitate ar fi fost afectată de desființarea acestui profil.

În privința ocupării posturilor didactice, trebuie îndeplinite niște condiții minime de studii. Pentru a ocupa funcția de învățător/învățătoare cu statut de debutant este necesară absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului pedagogic, specializarea „pedagogia învățământului primar.”

Funcția de profesor pentru învățământul primar este ocupată de cei care au absolvit atât liceul pedagogic cu specializarea „pedagogia învățământului primar”, cât și facultatea cu aceeași specializare. De asemenea, se pot titulariza în sistem și absolvenții cu diploma de licență a specializării „Pedagogia învățământului primar” și care au urmat un program de studii universitare de masterat didactic cu durata de un an.

„Pentru ocuparea funcțiilor didactice de învățător/învățătoare cu statut de debutant suplinitor: absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului pedagogic, cu specializarea «Pedagogia învățământului primar».

Pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământ primar, cel puțin una din următoarele condiții:

(i) absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului pedagogic cu specializările «Pedagogia învățământului primar» și absolvirea cu diplomă de licență a specializării «Pedagogia învățământului primar»;

(ii) absolvirea cu diploma de licență a specializării «Pedagogia învățământului primar» și absolvirea unui program de studii universitare de masterat didactic cu durata de un an”, se precizează în proiectul de lege al Ministerului Educației.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker