Politic

Colac de salvare pentru Colegiul Național Pedagogic

Senatorul liberal Alina Gorghiu, președinte interimar al camerei superioare a Parlamentului, a anunţat, luni, într-o
intervenţie la Digi24, că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a angajat că va amenda acel articol din Legile Educaţiei privind specializarea de învăţător, în forma discutată cu cei din liceele pedagogice.

„Au mai fost câteva amendamente discutate astăzi (luni, n.r.) şi vă spun unul care a creat emoţie în diverse zone ale ţării, unde există licee pedagogice, şi anume amendamentul acela legat de păstrarea profesiei de învăţător, educator, în liceele pedagogice, iar doamna ministru s-a angajat că va amenda acest articol în forma discutată cu cei din liceele pedagogice”, a arătat Gorghiu.

Reamintim că profesori din cadrul unităţilor de învăţământ cu profil pedagogic au lansat o petiţie prin care cer ca viitoarea Lege a educaţiei să prevadă menţinerea specializării de învăţător în liceele şi colegiile cu profil pedagogic. „Nu credem că se pot echivala anii de pregătire din liceul pedagogic şi completarea procesului de perfecţionare din universitate, adică şapte ani de studiu, doar cu formarea din mediul universitar, adică trei ani”, argumentează iniţiatorii petiţiei, care a fost deja semnată de mii de persoane.

Recent, senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu a solicitat includerea unei secţiuni dedicate învăţământului preuniversitar pedagogic în noile Legi ale Educaţiei, reclamând că proiectul legii învăţământului preuniversitar prezentat de fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu nu conţinea, la capitolul dedicat nivelurilor de învăţământ, tocmai referiririle la cel pedagogic şi că, deşi a adresat o interpelare pe această temă noului ministru Ligia Deca, răspunsul nu lămureşte deloc problema şi lasă loc de interpretări.

„Avem nevoie de învăţători/educatori dedicaţi pentru educaţia copiilor noştri! Propunerile venite în urma consultărilor şi dezbaterilor publice vor fi integrate de Ministerul Educaţiei în proiectul viitoarei legi a educaţiei. Sunt asigurările pe care le dau oficialii din învăţământ, mai ales că un subiect a generat vii dezbateri în spaţiul public, după ce pachetele de legi ale educaţiei au ajuns în presă, pe surse. Profesioniştii din domeniu s-au arătat revoltaţi de dispariţia unor specializări de bază pentru liceele pedagogice, respectiv învăţător şi educator”, scria Pufu pe Facebook.

Articole similare