Actualitate

Colaborare interinstituțională a Serviciului de Probațiune Buzău „Împreună pentru siguranța comunității locale”

În data de 16 aprilie a avut loc întâlnirea de lucru a Serviciului de Probațiune Buzău cu reprezentanții instituțiilor buzoiene, respectiv Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Inspectoratul de Poliție, Primăria Municipiului Buzău și Primăria Râmnicu Sărat, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Școlar Județean, AJOFM, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Judecătoria Buzău, Judecătoria Râmnicu Sărat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău etc.

Liderii din cadrul comunității și organizațiile societății civile se numără printre actorii cu un rol esențial în activitatea de reintegrare socială,  contribuind la furnizarea unei intervenții coerente integrate, concomitente și necesare reducerii cauzelor care au generat comportamentele infracționale.

Scopul întâlnirii a fost dezvoltarea continuă a rețelei instituționale comunitare, cu accent pe consolidarea cadrului comunicării interinstituționale atât formal, cât și informal, în vederea executării obligațiilor impuse de către instanțele de judecată persoanelor aflate în evidența serviciului de probațiune, printre care se află și persoane liberate condiționat din penitenciare.

Au fost abordate aspecte referitoare la nevoile complexe ale acestor persoane, precum și la intervențiile specifice, necesare reintegrării în comunitate.

Au fost dezbătute bune practici, modalități de identificare a instrumentelor comune de intervenție pentru reducerea recidivei și au fost subliniate avantajele efortului comun depus de toate instituțiile buzoiene pentru atingerea obiectivului de sporire a siguranței comunității.

Mesajul comun al participanților a fost că sprijinul comunității este vital pentru reintegrarea persoanelor care au comis infracțiuni, iar acest fapt va duce, în cele din urmă, la un număr mai mic de victime și la un grad mai mare de siguranță publică.

Misiunea serviciului de probațiune este de a fi liantul dintre persoanele aflate în supraveghere și comunitate, iar activitatea sa se concretizează în acțiuni de evaluare continuă, planificare și intervenție specifică în vederea facilitării accesul la resursele comunitare, astfel încât acestea să „își poată valorifica potențialul, abilitățile practice, să schimbe atitudini și îmbrățișeze valori prosociale”.

Serviciul de Probațiune Buzău își propune să aplice și să continue identificarea unor modalități noi prin care să promoveze activități comune cu partenerii instituționali, să valorifice la maxim resursele oferite de către aceștia cu scopul asigurării și menținerii unui cadru de siguranță atât pentru persoana supravegheată, cât și pentru comunitate.

Nicoleta BÎSCEANU este P.R. al Serviciului de Probațiune Buzău

Articole similare