Cultură

Claudiu Victor Gheorghiu expune pe Simezele buzoiene

Claudiu Victor Gheorghiu, expozant alături de Cristina Georgescu pe Simezele buzoiene, participă și în Capitală la  Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC), cel mai important eveniment al anului organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu lucrare la secțiunea Artă Religioasă.

Până pe 31 octombrie, buzoienii sunt invitați să viziteze  expoziția personală de pictură și desen „Semper Fidelis”, cu lucrări semnate de Cristina Georgescu și Claudiu Victor Gheorghiu la Galeriile de „Artă Ion Andreescu”, iar până pe 15 noiembrie pot vedea creația lui Claudiu Victor Gheorghiu de la secțiunea de „Artă Religioasă”  de la SNAC. Dacă la București în expoziție se află artă sacră, expoziția personală a lui Claudiu Victor Gheorghiu doar are legătură cu arta religioasă; lucrările par abstracte, dar în spate au ceva figurativ legat de arta religioasă, nefiind însă vorba despre icoane. Picturile sale sugerează, te duce cu gândul însă la așa ceva.

„Par aparent abstracte la prima vedere, dar nu sunt; am dorit să facem o compoziție împreună (n.r., cu artistul plastic Cristina Georgescu), să fie diferită, dar unitară în același timp”, spune Gheorghiu. De altfel, el este membru în Asociația Filiala Artă Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România și are foarte multe lucrări de artă religioasă. Lucrările sale fac parte din colecții particulare din România, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Belgia, Elveţia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, SUA, Canada, Uruguay, Noua Zeelanda şi Japonia.

Cele mai multe lucrari le are însă România, fie și numai dacă amintim aici pe cele care se află în biserici. La Biserica „Mavrogheni” este icoana „Pogorârea Sfântului Duh”, la „Adormirea Maicii Domnului” din Diham este icoana „Nașterea Domnului”, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Capitală se află icoanele „Sfântul Vasile cel Mare” și „Nașterea Domnului”.  La acestea se mai adaugă icoana de hram „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie cu scene din viata sa”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Câmpeni, județul Alba, și multe altele.

Aceasta este prima sa expoziție personală la Buzău, însă Gheorghiu nu se află pentru prima dată în orașul nostru; el a participat și la Bienala Internațională de Artă Contemporană „Ion Andreescu”, unde a și fost nominalizat cu o lucrare.

Gazda expoziției „Semper Fidelis”, curatoriată de Valeriu Șușnea,  președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Buzău, oferă unele explicații legate de filonul de unde își trage sevele Claudiu-Victor Gheorghiu. Acestea „sunt zonele riguros canonice. Picturile lui, scăpate de canoanele Erminiilor, sunt abstracte la prima vedere. Abstractul lui Claudiu-Victor este alcătuit din văluri aruncate peste o realitate care apare misterios, când și când și numai dacă privești cu atenție. Ceața abstractă, fluidă și trasată când linear–vertical, când  linear-orizontal, cu sclipiri de aur, acoperă arhitecturi acoperite de vegetații luxuriante primordiale sau sfioase și abia întrezărite animale fantastice. Lucrările lui sunt o provocare aruncată privitorului prin imagini caleidoscopice aparent încremenite care au însă o mișcare discretă și perpetuă alcătuind noi și noi structuri care se întrevăd printre stratificările cețoase ale abstractului”, transmite UAP Buzău. Mai aflăm și că artistul plastic vine din zona picturii și a pergamentelor sacre cu rol educativ și  apotropaic, cu litere meșteșugite și personaje simbol: „phyiakterion”, filacterele pudrate cu aur, scut împotriva intruziunilor profane și/sau malefice. Trăirile artistului sunt prezentate prin serii simbolice: „Joc”, „Susținere”, „Frământări”, „Claritate”, „Răscruce”, „Împlinire”, „Certitudine”, „Atemporal”, serii care permit privitorului să intre în starea de transă contemplativ – meditativă în comuniune cu imaginația autorului.

Majoritatea  lucrărilor pe care le-a expus la Buzău sunt realizate anul acesta, chiar dacă activitatea sa a crescut, fiind și referent de specialitate, comunicare secretariat la Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala de Artă Religioasă și Restaurare.

Claudiu Victor Gheorghiu este membru titular al Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România (AFAPRR) și este, totodată, consilier media şi al Consiliului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România (ales din 2015). Este licenţiat în Istorie sub îndrumarea prof. univ. Ligia Bârzu, specializarea „Istorie antică universală” în 1998, Universitatea din Bucureşti. Este remarcat de maestrul Paul Gherasim (1925-2016), fondatorul şi unul dintre inițiatorii grupului „Prolog”, cel care va deveni din 2004 mentorul şi îndrumătorul său. Din noiembrie 2022 artistul este prezent în portofoliul Galeriei Romană. În 2019 Claudiu Victor Gheorghiu a participat la expozițiile din cadrul Galeriei, astfel: în martie, în cadrul expoziției de grup „5 ani împreună” şi în august, în cadrul expoziției de grup „Expoziție de August”. Claudiu Victor Gheorghiu este și jurnalist cultural independent.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker