Administrație

„Ciupercile de la Capul satului“ de la Odăile, atracţie turistică în Ţinutul Buzăului

Comuna Odăile este parte componentă a Ţinutului Buzăului, Geoparc UNESCO,  ce a fost creat în vederea conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural și istoric și pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a comunelor, ca teritorii administrative, dar şi în sensul dezvoltării durabile a comunităţilor. Din punct de vedere administrativ, teritoriul acestuia include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 45.000 de locuitori.

Primarul Cristache Grama şi-a asumat obligaţiile, ca substitut al administraţiei publice locale, ce decurg din calitatea de membru în marea organizaţie Ţinutul Buzăului şi pune în aplicare proiecte concepute fie în colaborare cu reprezentanţii Ţinutului Buzăului, fie dezvoltând idei proprii, la nivel de comunitate.

În aceste zile, primarul Grama supraveghează lucrările pentru amenajarea de zone tip belvedere, pe un traseu local ce invită la descoperirea unor trovanţi locali, cunoscuţi sub numele de „Ciupercile de la Capul satului”. Autorităţile locale amenajează zone de parcare, în traseul către Capul satului, la acest moment fiind amenajate două astfel de puncte de belvedere. „Intenţia noastră”, spune primarul Grama, „este să atragem şi să direcţionăm turiştii care mai întâi se duc la Bozioru, pentru că trovanţii de acolo sunt mai cunoscuţi, şi către atracţiile noastre locale – Ciupercile de la Capul satului. Sunt formaţiuni stâncoase asemănătoare celor de la Bozioru, sunt de înălţimea unui stat de om, iar forma lor le-a dat numele. De altfel, trovanţii noştri au fost identificaţi şi remarcaţi inclusiv de reprezentanţii Ţinutului Buzăului, cu care colaborăm, dumnealor fiind, spre exemplu, cei care ne-au ajutat cu indicatoarele pentru traseele turistice”.

La Ciupercile de la Capul satului se ajunge pe drumul comunal DC 182, iar de la cel de-al doilea punct de belvedere în zece minute de mers pe jos se ajunge la trovanţi. Tot în zona Capul satului, primarul Grama a dezvoltat o serie de lucrări pentru modernizarea căilor de acces şi facilitarea accesului turiştilor către alte două obiective turistice, care depăşesc interesul local: Biserica de la Capul satului şi Biserica de la Posobeşti. Cele două construcţii au fiecare în parte peste 200 de ani vechime, ele fiind ridicate din lemn şi prezintă pictura originală. În curţile celor două biserici s-au păstrat, din vechime, lespezile de piatră, de forme dreptunghiulare, ovale sau rotunde, pe care era servită masa la sărbătorile de Hram ale lăcaşurilor de cult. Clopotul de la Biserica de la Capul Satului datează din perioada Regalităţii, spun localnicii.

Mai mic decât lacul Mocearu, dar şi mai puţin cunoscut, Lacul Odăile este prins în planul primarului Grama pentru realizarea unui traseu interzonal, prin intermediul drumului judeţean 203L, care să lege zona Brăeşti-Bozioru, de zona Chilii, iar turiştii să fie orientaţi şi către obiectivele turistice de pe raza comunei Odăile! Puţini ştiu că Lacul Odăile, cu o suprafaţă de aproximativ un hectar, este un depozit de apă dulce, dar este amplasat într-o zonă cu rezerve de sare. De altfel, în partea de nord a lacului este izvorul Murătoarea, care era captat pentru saramura ce era scoasă din adâncuri, dar care acum este astupat de o alunecare de teren.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker