Economic

Circa 90 de insule ecologice digitalizate vor fi montate la Buzău până la finalul anului

Peste 8.000 de insule ecologice digitalizate, care vor ajuta la colectarea deșeurilor într-un mod civilizat, vor apărea în toată țara până la finalul anului. Acestea vor putea fi utilizate pe bază de cartelă, vor fi protejate de vandalism și ar trebui să informeze operatorul de salubritate când sunt pline.

Ministerul Mediului a aprobat deja finanțarea lor, de aproape 500 de milioane de lei, sumă alocată prin Planul Național de Redresare si Reziliență. În plus, insulele au camere de supraveghere, iar imaginile sunt monitorizate din dispeceratul Poliției locale.

O astfel de insulă poate deservi aproximativ 200 de apartamente. În interior sunt între patru și șapte containere, pentru colectarea separată a deșeurilor. Insulele pot fi îngropate în pământ sau montate la nivelul solului. Fiecare are un modul GSM, care transmite cât gunoi a fost aruncat, tipul deșeurilor, dar și date despre cei care le folosesc.

Viceprimarul Ionuț Apostu

La Buzău este deja folosit acest sistem, iar procentul deșeurilor colectate selectiv a crescut cu 8 la sută. La Buzău sunt deja 77 de insule ecologice digitalizate, cumpărate de Primărie. Până la finalul anului, urmează să fie montate alte 89 de insule, achiziționate prin PNRR. „Aceste platforme sunt complet digitalizate, beneficiază de supraveghere video 24 de ore din 24”, spune viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

Potrivit ministerului, autorităţile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelul de finanţare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, cu o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Dintre acestea, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru un total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

Cele mai multe vor fi în județele Hunedoara, Constanța și Cluj. În urma implementării acestei sub-investiţii, până pe data de 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puţin 13.752.

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului; interfaţă de facturare pentru toate Unităţile Administrativ-Teritoriale beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Un beneficiar are dreptul să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker