Politic

Ciolacu: Sper ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, într-un eveniment dedicat reprezentării femeilor în alegeri, că speră ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid; el a precizat că acest lucru a fost propus şi de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Ştiti decizia politică luată de a face o alianţă electorală în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare şi sper ca lista de europarlamentari să fie deschisă de către o femeie, chiar propunând amândoi, şi eu şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă, să fie o femeie care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid. Eu îl consider un început”, a spus premierul la evenimentul „Grijă pentru Democraţie: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”

Premierul a arătat că a făcut la partid sondaje pentru alegerile locale trecute, iar în judeţul Botoşani, rezultatele au arătat că  70 la sută din cei care au răspuns la sondaj vedeau profilul candidatului pentru Consiliul Judeţean un bărbat, iar 65 la sută dintre repondenţi erau femei. „În momentul acela, am luat o decizie la partid şi am desemnat-o pe doamna Doina Fedorovici candidată pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. A câştigat alegerile cu 60 la sută. Este o diferenţă mare între percepţie şi adevăr, între ce s-a întâmplat în trecut în România şi obişnuinţa de a răspunde într-un sondaj. Întotdeauna când există o decizie politică corectă, lumea va reacţiona în aceeaşi măsură, corect şi va ţine cont de schimbarea percepţiei în adevăr”, a precizat Ciolacu.

Prim-ministrul a mai spus că, în calitatea de preşedinte al unui partid social-democrat, este foarte atent „la preocupările electoratului feminin”: „Asta dintr-un dublu motiv. În primul rând, pentru că din punct de vedere doctrinar, social-democraţia pune un accent mai mare pe politicile care promovează echitatea şi egalitatea, inclusiv egalitatea de gen. În al doilea rând, pentru că aşa cum arată studiile sociologice, femeile tind să voteze preponderent stânga, inclusiv în România (…) Mai mult decât atât, ştim cu toţii, orice politică socială este de natură să afecteze preponderent femeile. Doar ca exemplu, majorarea salariului minim, de două ori în 2023, promovată de PSD, este de natură să beneficieze în special femeile. De ce? Angajaţii sectoarelor unde se regăseşte preponderent salariul minim sunt femei. În plus faţă de politicile sociale, avem o serie de acţiuni care vizează exclusiv femeile. Aş vrea să vă amintesc, am lansat recent, în noiembrie anul trecut, campania STOP violenţei împotriva femeilor. E o campanie în care m-am angajat personal şi la care ţin”, a mai declarat premierul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker