Politic

Ciolacu îi cere din nou lui Orban să plece: „Dacă n-ar fi laș, și-ar da demisia”

Președintele interimar al Partidului Social Demo­crat, Marcel Ciolacu, preșe­dinte al Camerei Deputaților, i-a solicitat, miercuri, premierului Ludovic Orban să retragă proiectul de asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD susține că „dacă Orban nu ar fi un laș, ar recunoaște că asumările sunt abuzuri la democrație și și-ar da demisia”.

„Curtea Constituțională a României a arătat clar astăzi (miercuri, n.r.) că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică. Îi cer public premierului Orban să retragă de îndată proiectul angajării răspunderii pe modificarea legislației electorale! Dacă Orban nu ar fi laș, ar recunoaște că practica asumărilor este un abuz la democrație și și-ar da demisia!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Partidului Social Democrat privind neconstituționalitatea proiectului de lege asumat de Guvern pentru abrogarea OUG 51, prin care se modifică acte normative în domeniul transportului de persoane, precum și pe cea pe legea privind măsurile aplicabile șn 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al ­Magistraturii.

În primul caz, legea prevede eliminarea transportului rutier județean de călători din sfera serviciilor publice, situație în care acesta se va desfășura în regim comercial. În sesizarea către CCR, se notează că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputa­ților, precum și că, în conformitate cu articolul 61 din Constituție, ,,Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”. De asemenea, se susține că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă ,,o soluție extremă”, la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgență și nici procedura ordonanțelor de urgență nu mai pot da rezultatele dorite.

În cel de-al doilea caz, PSD a depus la CCR, în luna decembrie, sesizarea pe le­gea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Social-democrații au spus că este un demers ,,nejustificat și excesiv” al Guvernului care ar putea genera ,,grave distorsiuni în funcționarea justiției”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker