Politic

Ciolacu a scris liderilor europeni că partidele coaliției de guvernare au încălcat statul de drept

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care le cere acestora să solicite partidelor din coaliția de guvernare din România să oprească „practicile nedemocratice curente”. El atrage atenția că formațiunile din coaliție încalcă statul de drept.

Ciolacu scrie că deciziile privind Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radio  au fost respinse de către Curtea Constituțională, faptul că partidele de la guvernare „au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moțiunii simple împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor” și că partidele de guvernare au decis demiterea Avocatului Poporului fără să respecte procedurile legale: „Ca lider al opoziției din țara mea, mă bucur să știu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile și securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democrația și respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din țara noastră și cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abu­zurilor comise de partidele de la guvernare”, a explicat președintele PSD.

Marcel Ciolacu a adăugat că opoziția este la dispoziția Comisiei Europene „pentru identificarea unor soluții adecvate, astfel încât să fie evitată situația în care România alunecă pe o cale nedemocratică”; acesta mai spune că ­li­derii partidelor din coaliție au „un limbaj dublu la nivel internațional, care poate fi ușor demontat”: „Una spun la Bruxelles și pe de altă parte acționează împotriva valorilor europene, în România”, a mai explicat liderul PSD.

El atrage atenția că partidele din coaliția de guvernare „încearcă să elimine, încet-încet, orice formă de opoziție, începând cu media și continuând cu instituțiile independente rămase”. De asemenea, președintele social-democraților mai precizează că scopurile politicienilor de la putere ar fi „să schimbe Curtea Constituțională și practica electorală, pentru a influența viitoarele alegeri, în contextul în care au pierdut alegerile locale și ­le­gislative”.

„Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de ­pro­blemele menționate mai sus și să ceară partidelor din Guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democrației și statului de drept în România și contăm pe imparțialitatea dumneavoastră de a susține rezolvarea acestor probleme”, conchide Marcel Ciolacu, care adaugă că este dispus să se vadă cu liderii UE pentru a discuta despre subiectele menționate în scrisoarea sa.

Vezi pe AICI textul integral al scrisorii

Articole similare