Politic

Ciolacu: Reglementarea prețurilor la energie și gaze, un scut pentru români și pentru firme

Ordonanța de urgență privind reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze va acționa ca un scut atât pentru români, cât și pentru firme, care nu vor mai trăi zilnic sub spectrul unor scumpiri dureroase, transmite președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

„După două luni de eforturi susținute, PSD și-a atins obiectivul esențial privind protejarea, timp de un an, a cetățenilor și a firmelor românești față de creșterea facturilor la utilități! Ordonanța de Urgență privind reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze va acționa ca un scut atât pentru români, cât și pentru firme, care nu vor mai trăi zilnic sub spectrul unor scumpiri dureroase”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

El apreciază că PSD „s-a asigurat că toți cei care vor specula prețurile vor fi aspru supraimpozitați, iar gazele naturale din producția internă vor fi vândute la prețuri rezonabile pentru români”: „Din discuțiile cu toți economiștii, avem certitudinea că plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, care înseamnă peste 50% din creșterea inflației, va determina o stabilizare a prețurilor, cu efecte pozitive majore asupra puterii de cumpărare a românilor. Rămânem concentrați pe măsuri care să sprijine companiile românești și să mențină nivelul de trai al populației, deoarece acesta este principalul motiv pentru care am intrat la guvernare”, mai spune Ciolacu.

Ce a anunțat premierul Ciucă

Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. „Am încheiat şedinţa de Guvern în cadrul căreia au fost aprobate unele acte normative, iar unul dintre acestea se referă la ceea ce am promis, pentru ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă, a economiei, măsurile de protecţie pentru ceea ce înseamnă creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale”, a anunţat premierul.

Acesta a detaliat măsurile adoptate şi a precizat că Ministerul Energiei va căuta soluţii alternative pentru aprovizionarea cu energie.

„În cadrul OUG am stabilit următoarele. Pentru consumatorii casnici, care consumă până în 100 kwh – 0,68 de lei, măsura de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Între 100 și 300 de kwh – 0,80 de lei, iar de această măsură vor beneficia 4,5 milioane de gosdpodării. Pentru consumatorii non casnici, preţul va fi de aproximativ 1 leu per kwh, pentru întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderii din industria alimentară. Pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat”, a explicat premierul Ciucă.

El a anunţat şi care vor fi preţurile în privinţa gazelor naturale: „Pentru consumatorii casnici, preţul de 0,31 lei per kwh, iar pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de până la 0,37 lei per kwh. Pentru întreprinderile care au avut un consum în 2021 de până la 50.000 de kwh per oră se menţine acelaşi preţ”, a transmis premierul. El a mai anunţat că la Ministerul Energiei se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker