Politic

Ciolacu premier, singura șansă de supraviețuire a coaliției?

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că funcția de premier „nu este pe dorinţe” şi, în cazul în care colegii săi din PSD vor considera că el este cea mai potrivită persoană pentru această responsabilitate, atunci va fi prim-ministru. Ciolacu a răspuns astfel, marți, la întrebarea dacă îşi doreşte să fie premier din primăvara anului viitor. Mai mult, liderul social-democraților a adăugat că protocolul coaliţiei prevede că partidul său va da şeful Executivului din luna mai a anului viitor iar dacă „rotativa” nu va fi pusă în aplicare, singura soluţie ar fi alegerile anticipate.

„E o onoare să fii premier, nu e pe dorinţe. Dorinţa mea ţine de votul colegilor mei. Dacă colegii mei vor considera că eu sunt cea mai potrivită persoană să îi reprezint ca prim-ministru, eu am să fiu”, a afirmat Marcel Ciolacu. Întrebat dacă PSD va da un premier în luna mai a anului viitor, Ciolacu a răspuns: „Categoric. Haideţi să nu comentez cum se trezeşte vreunul pe plajă şi să dea el vreo ştire la televiziuni. Protocolul este clar. Dacă nu se face această rotativă, altă variantă decât alegeri anticipate nu există”, a mai spus Ciolacu.

Reacţia președintelui Partidului Social Democrat vine şi în contextul în care liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţinea – cu referire la problema „rotativei” din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD -, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun. „România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr, problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că a fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL, că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa. PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza. Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a spus Alexandru Muraru.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că „rotativa” de la conducerea Guvernului se va produce cu siguranţă şi a transmis că Partidul Național Liberal îşi va respecta angajamentul şi obligaţiile asumate în cadrul coaliţiei: „Partidul Naţional Liberal respectă angajamentul şi obligaţiile asumate în momentul construirii acestei coaliţii şi, evident, protocolul va fi respectat. Cu siguranţă rotativa se va produce”, a declarat Ionuţ Stroe.

Cum pot fi organizate alegerile anticipate în România

Pentru declanşarea alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum trei luni de la data dizolvării Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea a două cereri de investitură succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui. Acest lucru se poate declanşa prin moţiune de cenzură la adresa Guvernului, în Parlament, sau prin demisia Guvernului.

Dizolvarea Parlamentului, ultima etapă a alegerilor anticipate, implică parcurgerea următoarele etape principale:

  • Încetează mandatul Guvernului în funcţie. Acest lucru se poate produce, potrivit Constituţiei, fie ca urmare a expirării mandatului, în momentul validării alegerilor parlamentare generale, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, a pierderii de către acesta drepturilor electorale, a survenirii stării sale de incompatibilitate sau a decesului. De asemenea, mandatul Guvernului poate înceta în cazul adoptării de către Parlament a unei moțiuni de cenzură.
  • Este numit de către președinte, după consultarea partidelor parlamentare, un nou candidat la funcția de prim-ministru.
  • Parlamentul respinge propunerea de premier.
  • Se repetă procedura, de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru, de către preşedinte.
  • O nouă învestitură a noului premier propus pică în Parlament.
  • În acest moment, se aplică Articolul 89 din Constituție: „(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.

Ce miniștri sunt vizați de remaniere

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, de asemenea, marți după-amiază, că va exista cu siguranță o remaniere a Guvernului, dar că vrea să vorbească mai întâi cu primul ministru. Președintele social-democraților a evitat să spună la ce miniștri face referire când se gândește la remaniere și nu a comentat nici referitor la Constantin Daniel Cadariu (PNL), nici la Vasile Dâncu (PSD), despre care s-a vorbit în spațiul public că ar urma să fie remaniați alături de Eduard Novak (UDMR).

„Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere, să vedem când (…) O să avem o discuție mai aplicată în interiorul coaliției și o să vedem. Nu vreau să am o discuție punctuală despre cineva anume. Mi se pare corect întâi să discut cu primul ministru. Nu se dau astfel de vești la televizor. Cred că un guvern funcționează și cu remanieri”, a declarat Marcel Ciolacu, marți.

Surse politice, citate de PSNews, susțin că în următoarele zile va avea loc prima remaniere a Executivului Ciucă, astfel că un ministru de la PSD, unul de la PNL și unul de la UDMR ar urma să fie schimbați. Pe listă s-ar regăsi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD) și ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu (PNL).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker