Politic

Ciolacu: Pachetul „Sprijin pentru România” va conduce la creștea nivelului de trai al celor afectați de criză

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a fost întrebat joi, la Buzău, despre creșterile prețurilor la alimente din ultima vreme și cum pot fi ajutați românii care plătesc tot mai mulți bani pe mâncare și pleacă, totuși, cu sacoșele tot mai goale din magazine. Liderul social-democrat a declarat că România a intrat pe o pantă descendentă, cea a crizelor de tot soiul, din momentul în care s-a făcut „liberalizarea haotică” a prețului energiei, o măsură negândită pe termen lung, care a dezechilibrat bugetele tuturor.

„România a trecut prin două momente dificile, pe care le știm cu toții și nu trebuie să ascundem acest lucru. A fost acea liberalizare haotică, din punctul meu de vedere și îmi mențin această părere, la prețul energiei. Au venit un pic întârziate măsurile, (liberalizarea, n.r.) fiind concepută și promulgată. Eu am atras atenția că nu poate fi aplicată, dar au venit și niște norme la ea care au făcut-o și mai neabordabilă (…) Știm cu toții că în luna februarie a intrat în vigoare ordonanța care a reglementat prețul și a venit o compensare de la statul român, de la Guvern, din bugetul de stat, astfel încât, avem un preț predictibil la energie”, a spus Marcel Ciolacu.

Cât privește prețurile „piperate” ale alimentelor din ultima perioadă, cu precădere cel al cărnii de miel, președintele PSD pune acest lucru pe seama speculei, motiv pentru care autoritățile în măsură efectuează controale în toată țara. Totodată, Marcel Ciolacu este convins că pachetul de măsuri propus de PSD, „Sprijin pentru România”, va avea un efect benefic asupra românilor, iar nivelul de trai al celor cei afectați de nebunia politico-economică din ultima vreme va crește.

„În acest moment, s-a mai întâmplat un fenomen. Fiind o sărbătoare atât de importantă pentru români, este momentul în care se speculează. Sunt ferm convins că după aceste două șocuri, începem să intrăm într-o zonă predictibilă și sustenabilă, și pentru bugetul de stat, dar și pentru oameni. Tocmai de aceea am venit cu acest pachet de măsuri ˂Sprijin pentru România˃, care vizează tocmai creșterile de prețuri, și, nu în ultimul rând, să începem să creștem, din nou, nivelul de trai al românilor afectați de toate aceste crize: și pandemie, și criza economică, dar și acest război ilogic și incorect din Ucraina (…) Eu am văzut că ANSVSA, ANPC, ANAF și Ministerul Agriculturii desfășoară forțe în această zonă, în întreaga țară, pe care eu nu le-am văzut de mult timp”, a mai spus liderul social-democrat.

Articole similare