Politic

Ciolacu: O decizie privind introducerea certificatului verde COVID este prioritară în coaliție

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, afirmă că introducerea certificatului verde COVID este ,,prioritară” pentru coaliția de guvernare, subliniind că o propunere în acest sens va ,,trece prin Parlament” până la finalul anului. Ciolacu arată că în prezent se discută două variante: actul normativ aflat la Camera Deputaților sau o nouă propunere legislativă, care să includă propunerile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

,,Sunt două propuneri: să venim cu un nou act normativ pe care domnul Rafila nu l-a finalizat până acum, dar în 48 de ore îl va finaliza și se va discuta. Categoric va exista o propunere, până la sfârșitul anului, să treacă prin Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu. El a catalogat drept ,,un semnal” faptul că actuala propunere legis­lativă privind introducerea certificatului verde nu a trecut de Senat, deși acesta nu este cameră decizională. ,,Momentan, proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat, a căzut la Senat, deci înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, ceva de prevenire și când să se introducă acest certificat verde. Îl lăsăm pe domnul Rafila să răspundă exact. Există două variante: să se meargă pe acest proiect de lege sau pe noul act normativ care se va discuta în coaliție”, a adăugat Ciolacu.

Acesta a mai menționat că o decizie cu privire la introducere certificatului verde COVID este ,,prioritară în această coaliție” și a evitat să precizeze care este opțiunea sa cu privire la implementarea unei astfel de măsuri: ,,Eu am făcut un apel către toți oamenii politici să se abțină în domeniul pandemiei și nu aș dori ca eu să încalc această regulă”, a explicat Ciolacu.

Liderii PSD-PNL-UDMR urmează să decidă în cursul acestei săptămâni ce reguli vor impune pentru ca certificatul COVID să fie introdus la locul de muncă în România. Social-democrații au lucrat deja la o variantă proprie pe care vor să o prezinte partenerilor de Coa­liție. Potrivit surselor HotNews.ro, va exista un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament și care va cuprinde, așa cum anunța ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, un mecanism flexibil de prezentare a certificatului COVID la locul de muncă, în funcție de rata de incidență. Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul de lege ar urma să fie depus în Parlament în cursul acestei săptămâni și va fi dezbătut în regim de urgență de ambele Camere ale Legislativului.

Iată câteva din prevederile proiectului de lege pentru certificatul COVID gândit de PSD: certificatul va atesta îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid; angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel național, pe parcursul a trei săptă­mâni consecutiv; analiza situației epidemiologice se face de către Institutul Național de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară; obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinită condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel puțin 1,5, a numărului de cazuri înregistrate la nivel național.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii: dispariția situației de creștere săptă­mânală; incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Proiectul va cuprinde și testarea gratuită a angajaților de la stat și de la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții.

Articole similare