Politic

Ciolacu, luare de poziție în cazul consilierilor PNL și ALDE din Grebănu, care sabotează o investiție de 300 milioane de euro a Companiei de Apă

Președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, reacționează la semnalul de alarmă tras de OPINIA în legătură cu situaţia fără precedent din comuna Grebănu, unde alianţa PNL-ALDE din Consiliul Local pune în pericol accesarea, de către Compania de Apă, a sumei de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuţie locală de doar două procente, bani destinaţi sistemului de apă şi canalizare din comună. Respectiva sumă este alocată comunei Gre­bănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg judeţul Bu­zău, întregul proiect fiind pus în pericol, la rându-i, de atitudinea respectivilor aleși locali din Grebănu.

Ciolacu spune, într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook, că „a sacrifica dezvoltarea propriei tale comunități pentru interese și ambiții politice mărunte este pur și simplu meschin!”. El face apel la aleșii locali PNL și ALDE din Grebănu „să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public”: „Fac un apel la consilierii locali de la PNL și ALDE care blochează deliberat această investiție de milioane de euro pentru comuna Grebănu să înțeleagă bine faptul că oamenii care i-au votat așteaptă de la ei responsabilitate și acțiune în interes public. Sper să nu avem neplăcuta surpriză să vedem că aceasta va fi singura comună în care nu se va implementa acest proiect fundamental de 300 de milioane de euro prin care se va introduce apă și canalizare pe întreg județul Buzău. Ar fi o bătaie de joc fără margini, atât la adresa cetățenilor, cât și a primarilor și a tuturor celorlalți care ne-am luptat să facem acest proiect pentru buzoieni”.

Așa cum OPINIA semnala marți, proiectul în cauză pre­vede investiţii majore în comuna Grebănu. Pe partea de alimentare cu apă, este vorba despre realizarea a 14 foraje noi, o extindere şi captare de dren, 18 kilometri de conductă, trei staţii de clorinare, o staţie de tratare, şapte staţii de pompare, patru rezervoare, şapte kilometri de reţea de distribuţie nouă şi reabi­litarea a 23 de kilometri de reţea de distribuţie existentă. Pe partea de ca­nalizare, s-ar extinde re­ţeaua respectivă cu 28 de kilometri, investiţie la care s-ar adăuga 517 metri colector, şase staţii de pompare şi doi kilometri de conducte de refulare.

În acest moment, pro­iectul respectiv este, la nivelul judeţului, în fază finală, respectiv cea de aprobare a studiului de fe­za­bilitate. Conform legislaţiei în vigoare, la debutul întocmirii studiului de fezabilitate, Compania de Apă a solicitat, unităţilor administrativ-teritoriale be­ne­ficiare ale proiectului pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare, pu­nerea la dispoziţie a te­renurilor pe care se execută lucrările prevăzute, până la încheierea acestora. În 2017, Consiliul Local Gre­bănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru aproximativ o ju­mătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care ar urma să fie finanţată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleşii locali refuză să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal, şapte la număr, şi de consilierul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Ion Zainea, care este şi viceprimar al comunei. Aceştia deţin majoritatea în Consiliul Local şi blochează, ori de câte ori este inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul so­cial-democrat Gheorghe Stan­ciu, care are alături şapte consilieri locali PSD. La ultima şedinţă a Consiliului Local, alianţa locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre.

Situaţia revoltătoare de la Grebănu se datorează schimbării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizaţia judeţeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu şi de senatorul Dorin Bădulescu, aleşi parlamentari pe listele Partidului Mişcarea Populară, care şi-au descoperit vo­caţia liberal-democrată în toamna anului trecut. Aşa cum se întâmplă şi la nivelul Consiliului Local Municipal Buzău, aleşii ALDE şi apropiaţi ai acestora vo­tează, mai în tot judeţul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democraţi, chiar dacă acestea  sunt esenţiale pentru viaţa comunităţii, aşa cum se întâmplă la Grebănu. Mai mult, primarul Stanciu ne-a declarat că la Grebănu a devenit o obişnuinţă a viceprimarului ALDE să voteze, alături de consilierii liberali, împotriva proiectelor propuse de administraţia lo­cală.

Consilierii locali PNL şi ALDE îşi justifică votul prin aceea că intenţionează să retragă comuna din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ şi să realizeze investiţiile în reţelele de apă şi canalizare independent, din resurse locale. Ce nu spun consilierii locali în cauză – sau nu au aflat de la cei care îi pun să voteze împotriva proiectului derulat de Compania de Apă – este că o eventuală ieşire a comunei din ADI „Buzău 2008” nu se poate face decât după returnarea sumelor investite până acum în cadrul proiectului european, situaţie în care banii respectivi ar putea fi imputaţi tocmai celor care au votat împotrivă continuării proiectului fi­nanţat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Ca să nu mai spunem că un asemenea gest ar întârzia cu cel puţin un an întregul proiect derulat la nivelul judeţului, cu pericolul pierderii întregii sume alocate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker