Politic

Ciolacu, la Chișinău: Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Moldova 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus, sâmbătă, la Chişinău, în cadrul şedinţei comune a Parlamentelor Republicii Moldova şi României că țara noastră „nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova”, ci a anunțat că „Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European”.

„Experienţa de 15 ani pe care România o are în Uniunea Europeană ne-a demonstrat că aceasta este calea pentru a aduce bunăstarea cetăţenilor. Viitorul pe care-l construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe, cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Am înţeles, ca ţară, în ultimii ani, că România are o responsabilitate în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării în regiune şi asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea şi dezvoltarea Republicii Moldova. Iar din această perspectivă, Parlamentele naţionale sunt garanţia unei cooperări bazate pe principii democratice, diversităţi de opinie şi respect între naţiuni.  România nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova, dar doreşte şi crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană.  Parlamentul României sprijină şi solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României doreşte şi extinderea parteneriatului comercial şi economic pentru a permite accesul mai amplu la piaţa unică europeană şi astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”, a spus Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a avansat ideea dezvoltării unei zone economice şi comerciale comune şi facilitării fluxului de persoane. „Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de uşor să facă afaceri la Chişinău precum la Bucureşti şi să ajungă de la Iaşi la Bălţi precum o face de la Alba-Iulia la Cluj. Suntem primul partener comercial al Republicii Moldova, dar ne dorim să continuăm să investim şi mai mult.  De aceea, este nevoie de stimulente şi facilităţi fiscale pentru companiile de stat şi private româneşti, dar şi pentru autorităţile locale care vor să investească aici. Mai mult, România  are ambiţia să devină un hub de stabilitate şi dezvoltare regională prin asumarea unui rol activ în procesul de reconstrucţie al Ucrainei. Iar eu cred că Republica Moldova poate şi trebuie să devină un partener strategic în implementarea acestui obiectiv”, adaugă Ciolacu.

Acesta a subliniat nevoia unei Moldove care să fie „puternică, stabilă şi independentă de influenţe externe”: „Îmi permit să vă fac o recomandare: nu pierdeţi legătura cu realitatea de zi cu zi a cetăţenilor. Asiguraţi-vă că rămâneţi conectaţi la preocupările lor. Asiguraţi-vă că veţi crea oportunităţi care să îi ridice nu doar pe câţiva, ci pe cei mulţi. Asiguraţi-vă că cetăţenii vor trăi în siguranţă şi pace! Pe măsură ce veţi înainta în acest plan, puteţi fi încrezători că cel mai sincer şi apropiat aliat al vostru – România, va fi alături de voi, umăr la umăr, acum şi pentru totdeauna la fiecare pas al acestei călătorii. Pentru că o unire în interiorul UE rămâne nu doar speranţa cetăţenilor noştri, dar şi o necesitate pentru noi toţi. Pentru că unirea va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită în care Republica Moldova va sta alături de România în clubul statelor democratice şi dezvoltate din Uniunea Europeană”, le-a transmis Ciolacu politicienilor de la Chişinău.

Președintele Partidului Social Democrat a citat, la fel cum făcuse anterior şi preşedintele Parlamentului moldovean Igor Grosu, din poetul Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în cosmos, eu am visat toată viaţa să trec Prutul”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare